A hordót Esterházy Péter verte csapra!

Első alkalommal tartották meg a Könyvek Éjszakáját!

A budapesti Vörösmarty téren éjfélig dedikálások, vetítések és egyéb programok várták a közönséget, de az olvasók több stand előtt koccinthattak is az alkotókkal.

2009.06.08 10:00MTI

A jubileumi, 80. könyvhéten bevezetett Könyvek Éjszakáján a legnagyobb sor szemmel láthatóan a Magvető standjánál kígyózott.

A pavilon előtt este 8-tól éjfélig a kiadó szerzői látták vendégül egy pohár sörre a vásárlókat: a hordót Esterházy Péter verte csapra, majd Darvasi László, Tóth Krisztina, Kovács András Ferenc, Spiró György, Grecsó Krisztián, Cserna-Szabó András és Király Levente csapolt sört, míg a könyves pultnál Fehér Béla, György Péter és Závada Pál ajánlották a vásárlóknak kedvenceiket a Magvető kötetei közül.

- "Úgy érzem, egy tehetségtelen sörcsapolót ismerhetett meg bennem a nagyközönség. Nem egyszerű dolog ez, pedig öcsém jól tud sört csapolni" - értékelte teljesítményét önkritikusan Esterházy Péter, hozzátéve azonban: nagyvonalú, elnéző közönséggel találkozott.

Az inkább borivóként ismert író megjegyezte, akadtak, akik "mindenféle Parti Nagy- és Spiró-kötetekkel" is beálltak a sorba: "ők természetesen több habot kaptak, de a saját könyveim vevőire külön gondom volt" - fűzte hozzá tréfásan. Az olvasók szomját eddigre már Darvasi László oltotta, de nem volt elégedett a berendezéssel: "Esterházy valahogy úgy nyúlt a csaphoz, hogy az elromlott, és ettől fogva csak habzik, mint a prózája" - hárította mellette álló kollégájára a felelősséget.

A közönség természetesen a habos sört is örömmel fogadta a neves íróktól.

- "Egy Tóth Krisztina-kötettel álltunk be a sorba, de akkor még azt hittem, pénzért árulják a sört"

- "Nagyon jó ötlet volt, hogy ezt az estét megszervezték, amit igazol, hogy ilyen sokan vannak" - összegzett az író.

A Nap Kiadó standja előtt Lukács Sándor dedikálta hangoskönyveit.

- "Remek a hangulat, olyan asztalnál ülök, ahol Esterházy Pétertől Lator Lászlóig vagy Ferdinandy Györgyig sokan megfordultak. Nekem fő foglalkozásom a színház, de mindig örülök, ha ilyen kedves íróemberekkel futok össze" - mondta a színművész.

Az alapításának 20. évfordulóját ünneplő Holnap Kiadó születésnapi tortával kedveskedett vásárlóinak, más standoknál vetítéssel, zenével csalogatták a közönséget, míg az oroszlános kút előtti színpadon a néha szemerkélő eső sem riasztotta el a táncos kedvűeket. Egy fiával kilátogató hölgy úgy érezte, különleges esemény részese lehetett:

- "kértünk egy plakátot, és mindenkivel aláírattuk, akitől könyvet vettünk, mert 80. könyvhét soha többet nem lesz".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.