Bemutatkozik a cigányság gazdag kultúrája

Élő könyvtár - Roma Összművészeti Fesztivál a Gödörben

Athe Sam, azaz Itt vagyunk címmel harmadik alkalommal rendezik meg a Roma Összművészeti Fesztivált június 8-14-ig, hétfőtől vasárnap estig Budapesten a Gödör Klubban.

2009.06.07 11:48ma.hu

Az Athe Sam fesztivál a korábbi sikerekre alapozva idén is a cigányság gazdag kultúráját hivatott bemutatni a nagyközönségnek.

Célja, hogy a művészet eszközeivel teremtsen kereteket az interkulturális párbeszédnek és hozzájáruljon a hétköznapi félreértések csökkentéséhez.

Az Athe Sam fesztiválon a sokszínű, szinte minden művészeti ágban jelentős értékeket létrehozó kultúra lehető legtöbb arca megmutatkozik.

A Romaversitas idén először vesz részt a fesztiválon, izgalmas programelemekkel. Az alapítvány, mely a színes magyar társadalomért, a valódi roma értelmiségért dolgozik, a fesztiválon Élő Könyvtárral várja az érdeklődőket.

Az Élő Könyvtár éppúgy működik, mint egy rendes könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy "könyvet" egy rövid időre.

Csupán egy különbség van: az Élő Könyvtárban a Könyvek a Romaversitas hallgatói - a Könyv és olvasója között személyes párbeszéd kezdődik.

A skandináv tapasztalatokból származó és itthon eddig a Sziget fesztiválról ismerős Élő Könyvtár Könyvei általában olyan emberek, akik előítéletekkel és sztereotípiákkal gyakorta szembesülő csoportokat képviselnek.

A könyvár ezen előítéletekkel való szembenézésre, az elfogult vélemények finomítására buzdít.

Az Athe Sam-on böngészhető Romaversitas kötetek között többek között olyan témákat találunk, mint hogy hány cigány csoport él Magyarországon, mi a helyzet a cigánybűnözéssel, milyenek voltak a hetvenes évek lakáskörülményei, és még sok más.

A kikölcsönzött hallgatók személyes élményeiket is megosztják az olvasóval, és minden kérdésre válaszolnak.

„A fesztivál abból a szempontból nagyon fontos, hogy elsősorban a nem roma közönségnek szól.” – mondja Daróczi Gábor programigazgató.

„A Romaversitas célja a fesztiválon is az, hogy hallgatói segítségével pozitív példákkal gazdagítsa a romákról kialakult képet.”

A Romaversitas programjai:

06.10. SZERDA

19 órától: Beszélgetés roma értelmiségi körök vezetőivel (A gödöllői szakkollégium, a pécsi romológia tanszék és a Romaversitas részvételével)

06.11. CSÜTÖRTÖK

21 órától: Oláh Dezső Septet - Oláh Dezső: zongora, Bánfi József: fagott – Romaversitas hallgatók

http://www.myspace.com/dezsoolah

06.12.-13.-14. PÉNTEK, SZOMBAT, VASÁRNAP

17–21 óráig: Romaversitas Élő könyvtár

06.14.VASÁRNAP

19–20.30-ig: Romaversitas interaktív játékok:

Vak vezet világtalant, Gyümölcstársadalom, Lennél csak az én helyemben, Zsonglőrködés

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.