Játszótér táncszínházi előadás!

Bozsik Yvette rendezése Figura Stúdió Színházban!

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban április 30-án, csütörtökön, este 7 órától kerül sor az évad utolsó bemutatójára. A Játszótér című táncszínházi előadást Bozsik Yvette budapesti koreográfus állítja színpadra.

2009.04.28 23:10ma.hu

Bozsik Yvette harmadik alkalommal rendez Romániában, 2006-ban a konstancai Nemzeti Színházban a Kabaré-t, 2007-ben a bukaresti Operettszínházban a Bál, avagy táncos mulatság című produkciót vitte színre. Bozsik Yvette Játszótér című előadását főként egy Kenneth MacMillan- és egy Nizsinszkij-koreográfia inspirálja.
 
- „MacMillan darabjai közül a Playground épül a legerősebben az emberi psziché tanulmányozására. Nyugtalanító darab... A lélek nyomoráról és vadságáról szól. Minden félrebeszélés és romantizálás nélkül vizsgálja az emberi sorsot, végül mégis eljut egyfajta hajthatatlan szépséghez" - írták a darab 1979-es Edinburgh-i ősbemutatójáról.
 
Abban az előadásban a címben jelzett játszótér egy drótkerítéssel körülvett udvar volt. Börtönre emlékeztető, rácsos ablakú épület fala látszott mögötte, a falon festett karikatúra-figurák. A játszó „gyerekek" egy elmegyógyintézet lakói - játékaik a sérült személyiségüket tükrözik. Az ápoltak között van egy furcsa lány is és egy meglehetősen erőszakos, zaklatott fiatalember, aki közeledni próbál hozzá... 

Táncuk végén a lány epileptikus rohamban tör ki, és az ájulása újabb játszmát indít el a téren. Az ápoltak rátámadnak a fiúra, majd színre lép három fehérkabátos orvos, akik kényszerzubbonyt húznak rá. 

Ebbe a történetbe ékelődik bele Nizsinszkij Játékok című balettjének története: az alkonyati parkban elgurul egy teniszlabda; egy fiatalember, majd két lány indul a keresésére. 

Felébred bennük a gyerekkoruk játékainak emléke: keresgélik, elveszítik egymást, kergetőznek, civakodnak, összeölelkeznek... 

Figura Stúdió Színház: Játszótér 

Szereplők: Bartha Boróka, Szabó Eduárd, Barabás Árpád, Boros Mária, Máthé Annamária, Vajda Gyöngyvér, Gazdag Erzsébet, Flórián Róbert Szabolcs m.v., Veres Előd
 
Zeneszerző: Yonderboi, Philippe Heritier 
Koreográfus asszisztens: Vislóczki Szabolcs 
Jelmez: Berzsenyi Krisztina 
Rendező: Bozsik Yvette 

Bemutató: 2009. április 30.

További előadások: 2009. május 3., 19,00 óra: Csíkszeredai Csíki Játékszín 2009. május 12., 19,00 óra: Gyergyószentmiklós
 
2009. május 19., 19,00 óra
Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándos Színház - A Tánc Tavasza Fesztivál alkalmával
 
Forrás: Figura Stúdió Színház - Gyergyószentmiklós

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.