Több díjnyertes alkotást láthat a közönség

Holland Filmhétvége a KINO-ban

Többek között az utóbbi évek legsikeresebb holland filmjét, több díjnyertes alkotást, valamint felkavaró dokumentumfilmeket vetítenek a Holland Filmhétvége keretében a budapesti Kino-ban csütörtöktől.

2009.04.20 08:21MTI

Az utóbbi évek meghatározó holland filmjeit, hat játékfilmet, valamint négy dokumentumfilmet mutatnak be a Holland Kultfeszt programjai közé tartozó háromnapos vetítéssorozaton - derül ki a szervezők tájékoztatójából.

A legkülönfélébb műfajú filmek között szerepelnek a kortárs holland film két, nemzetközileg is elismert rendezőjének legfrissebb alkotásai: Mijke de Jong egy Hollandiába emigrált orosz család hányatott sorsát bemutató Katyja húgával képviselteti magát, míg Nanouk Leopold a székesfehérvári Ariff Fesztivál legjobb filmjének választott Guernsey-vel szerepel a filmhétvégén. A programban helyet kapott a Minden a szeretet című, egymilliós nézőszámával Hollandiában hatalmas közönségsikerként elért romantikus vígjáték, valamint a Vértestvérek című pszichothriller és egy kísérleti film, A tél csendje is.

A Tiramisu című filmben az egyik legnépszerűbb holland színésznő, Anneke Blok játssza a főszerepet, aki alakításáért tavaly megkapta a legjobb színésznőnek járó Arany Borjú-díjat. Paula van der Oest filmje egy színésznő életének sorsfordító pillanatait mutatja be. A programban helyet kapott a nagy hagyományokra visszatekintő holland dokumentumfilm négy friss alkotása, amelyek izgalmas sorsokat követnek komputerjátékosoktól kalandvágyó zenészekig.

A Holland Filmhétvégéhez partnerként csatlakozott a Duna Televízió is; a csatornán egész májusban nagy sikerű holland filmeket sugároznak, köztük a meggyilkolt holland rendező, Theo van Gogh Az összeesküvés című filmjét.

A 3 napos vetítéssorozat ünnepélyes megnyitóját csütörtök este tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.