Börtön-borzongás Vácott

Szabadon látogatható az interaktív- és sötétzárka, valamint a szlogen-szoba is

Az ötvenes évek fogva tartási körülményeit bemutató dokumentumoktól kezdve a besúgók jelentésein át a most is büntetésüket töltőkről készült fotókig számos érdekes látnivaló fogadja a Váci Fegyház és Börtön kiállítására látogatókat.

2009.04.19 12:18MTI

A börtönkiállítást a „vissza a társadalomba” elnevezésű, pénteken és szombaton zajló helyi konferencia keretein belül nyitották meg az intézmény szabadon látogatható, úgynevezett Doberdó-részén. Vatai Gyula parancsnok elmondta: az ötvenes évek „ne csak őrizd, gyűlöld is”- szemléletű börtön relikviái mellett egy fegyháztörténeti interaktív cella, sötétzárka és börtön-szlogen szoba fogadja az okulni és borzongani kívánó látogatókat.

A több évtizede bebörtönzött ismert politikusok, egyházi személyek kiállított verseit is érdemes elolvasni, de a vamzerek (besúgók) egykori jelentései is tanulságosak – tette hozzá Vatai Gyula, aki szerint a kuriózumnak számító börtöntárlatot Teknős Miklós fotóművésznek a rabokról és a személyi állományról készített felvételei teszik feledhetetlenné. A májusig nyitva tartó kiállítás előzetes bejelentkezés alapján ingyenesen látogatható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.