Gyász

Elhunyt Jan A.P. Kaczmarek lengyel Oscar-díjas filmzeneszerző

Alkotásaiért számos más díjat is kapott, jelölték a Golden Globe-díjra és a BAFTA-díjra is.

2024.05.22 03:30MTI

Hetvenegy éves korában, hosszú betegség után elhunyt Jan A.P. Kaczmarek Oscar-díjas lengyel filmzeneszerző - közölte a művész hitvese, Aleksandra Twardowska-Kaczmarek a közösségi médiában.

Jan A.P. Kaczmarek 1953 április 29-én született a közép-lengyelországi Konin városában, egy zenészcsaládban. Művészpályája két legendás lengyel színházi műhelyben - Jerzy Grotowski Teatr Laboratorium színházában, valamint a Teatr Ósmego Dnia társulatban indult a 20. század 70-es éveiben.

Kaczmarek több mint 70 lengyel és külföldi filmalkotáshoz komponált zenét. 2005-ben az Oscar-díjjal tüntették ki Marc Forster német-svájci rendező Én, Pán Péter című filmjéhez szerzett zenéért.

Alkotásaiért számos más díjat is kapott, jelölték a Golden Globe-díjra és a BAFTA-díjra is.

A művész a 2011-ben a nyugat-lengyelországi Poznan városában induló Transatlantyk Nemzetközi Film- és zenei fesztivál kezdeményezője és igazgatója is volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.