Kultúra
Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait a Gyulai Pálinkafesztiválon
Tavaly a pálinkafesztivál kiemelt gyümölcse a meggy volt, akkor a cég a legjobb meggypálinkás bonbon kategóriát nyerte meg.
2024.05.27 23:30MTIÁtadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait a 24. Gyulai Pálinkafesztiválon szombaton. Az Év Pálinkás Bonbonja a dunaharaszti DantoniChocolate birspálinka bonbonja lett, amely elnyerte a legjobb birspálinkás bonbon címet is. Az Év Pálinkás Bonbonja cím nyertese egyben elnyerte az Agrárminisztérium különdíját is, hiszen a verseny fővédnöke az Agrárminisztérium volt 2024-ben - közölték a szervezők. Tavaly a pálinkafesztivál kiemelt gyümölcse a meggy volt, akkor a cég a legjobb meggypálinkás bonbon kategóriát nyerte meg.
A legjobb krémtöltelékkel készült kézműves bonbon kategóriában a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Vilmoskörtés parmezános III. fantázianevű kreálmánya győzött.
Idén meghirdettek két új kategóriát is a szervezők. A legjobb mentesen készült pálinkás bonbon címét a tolnai Tündércsoki manufaktúra Bodzavarázslat nevű terméke érdemelte ki. A legjobb oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbont pedig a Budapesti Komplex Szakképző Centrum Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikumában András Mira készítette, az édesség fantázianeve: Fanyarka.
A versenyt idén rendezték meg másodszor, célja a hungarikum magyar pálinka mint nemzeti ital és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése; továbbá a hazai kézműves csokoládés műhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása volt.
A versenyre Magyarországon vagy határon túl működő, adószámmal rendelkező vállalkozások nevezhettek, amelyek a bonbonok előállításához kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használhatták fel. Nevezni lehetett krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbonnal; és külön bírálták a birspálinka felhasználásával készült édességeket.
Utóbbiból 30, az egyéb pálinkák felhasználásával készült bonbonból 68 darabot neveztek be. Mindenmentes bonbonból 8-at bírált a szakmai zsűri; a negyedik kategóriára 11 iskolából 27 nevezés érkezett.
A mintákat 50 pontos rendszerben bírálta a 12 tagú, főként cukrászmesterekből és pálinkaszakértőkből álló zsűri, figyelve azok megjelenését, szerkezeti felépítését, a krémességet, a kreativitást és az összbenyomást.
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 6:53 Elfogadhatatlan az ideiglenes ukrajnai tűzszünet - Moszkva
- 22:45 Öt évre ítéltek egy kertkapuba áramot vezető makói férfit
- 20:44 Letöltendő börtönre ítéltek két férfit szexuális erőszak miatt Debrecenben
- 18:42 BKK: lezárják a hétvégén a Lánchidat és a pesti alsó rakpart egy szakaszát filmforgatás miatt
- 16:40 Gyermekpornográfia miatt emeltek vádat egy férfival szemben Szegeden
- 14:35 ORFK: bocsánatot kér a rendőrség a japán nő halála ügyében folytatott kommunikációja miatt
- 12:19 Kiürítették a pesterzsébeti uszodát, mert összeöntötték a kénsavat és hypót
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06