Kultúra

Emlékérmét bocsátott ki az MNB Kincsem születésének 150. évfordulója alkalmából

1874. március 17-én jött világra a kivételes magyar versenyló.

2024.03.12 12:35MTI

Kincsem megnevezéssel 15 ezer forint névértékű ezüst és 3 ezer forintos címletű színesfém emlékérméket bocsátott ki kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az 1874. március 17-én világra jött kivételes magyar versenyló születésének évfordulója alkalmából - tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t kedden.

A jubileumi emlékérméket Kereszthury Gábor iparművész tervezte, az érmék elsődleges rendeltetése a figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, nemzeti értékeink bemutatása, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet - olvasható a tájékoztatóban.

Az emlékérmék ezüst és a színesfém változatai képileg megegyeznek: az előlapon Kincsem négyéveskori portréja látható, nyakában babérkoszorúval, amelyet Emil Adam festőművész pontos méretekkel ellátott rajza ihletett. A babérkoszorú szalagos bokrétáján, köriratban az 54 futamon 54 győzelem középen az 54 felirat olvasható.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az emlékérmék hátlapján Kincsem négyéveskori teljes alakos ábrázolása jelenik meg - Emil Adam festőművész 1878-as festménye alapján -, megörökítve a versenyló kivételes testi adottságait. Kincsem mellett gazdája, Blaskovich Ernő látható. A hátoldalon megjelenik még a versenyló kedvenc macskájának ábrázolása is, akihez különleges kapcsolat fűzte, versenyein és utazásain elmaradhatatlan társa volt - írja az MNB.

A 15 000 forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A színesfém változat 75 százalék réz és 25 százalék nikkel ötvözetéből készült, súlya 27 gramm. Mindkét változat mérete azonos. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: az ezüst érméből ötezer, a színesfém érméből hétezer darab készíthető.

Kincsem ezüst emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat egy évig névértéken vásárolható meg keddtől a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

Kincsem, a verhetetlen csodakanca Magyarországon, Blaskovich Ernő ménesében tenyésztett angol telivér volt, a magyar lósport és lótenyésztés büszkesége. A sportsikerei révén világhírűvé vált versenyló Magyarországon kívül Európa több országában 54 alkalommal állt rajthoz és 54 győzelmet aratott. Sorozatos győzelmeinek titka - nyugodt természetén felül - rendkívüli fizikai adottságaiban és egyedi tulajdonságaira kialakított edzéstervében rejlett, amit idomárja, Hesp Róbert dolgozott ki számára - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.