Gyász

A KIM saját halottjának tekinti Vadász György építészt

A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja vasárnap hunyt el.

2024.03.06 12:52MTI

Az életének 92. évében elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművészt a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) saját halottjának tekinti - közölte a tárca sajtó- és kommunikációs főosztálya szerdán az MTI-vel.

Fotó: MTI/Marjai János

A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja vasárnap hunyt el.

Vadász György 1933-ban született Budapesten. Építészmérnöki diplomáját 1957-ben a Műegyetemen szerezte. 1957-ben a Budapesti Városépítési Tervező Iroda (BUVÁTI) munkatársa, majd 1957-1964 között az Ipari Épülettervező Vállalat csoportvezető építésze volt - idézik fel a közleményben.

Vadász György 1964-től 1985-ig a BUVÁTI osztályvezető építészeként dolgozott. A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) Mesteriskolájában 1978-tól tanított. 1983-1987 között Baja főépítésze lett, majd 1998-ig Pásztón töltött be hasonló posztot. 1985-ben címzetes egyetemi tanárrá nevezték ki. 1985-1988 között az Artunion Széchenyi Építőművész Stúdió, majd 1989-tól egy éven át a Dél-dunántúli Tervező Vállalat (Pécsiterv) budapesti irodájának vezetője volt.

Vadász és Társai Építőművész Kft. néven 1991-ben létrehozta saját építészirodáját, melynek 2000-ig volt a vezetője. E műhelyben a mai magyar építészet közép- és fiatal nemzedékének több ismert tagja tett szert meghatározó szakmai tapasztalatokra.

Vadász György fontos feladatának tartotta, hogy az építészet és a képzőművészet egykori szerves együttélését újra megteremtse, mégpedig úgy, hogy a képzőművészeti alkotás ne csak applikatív kapcsolatban legyen az épülettel. Szabadkézi tervei, elképzeléseit rögzítő skiccei egyúttal kvalitásos grafikák is, gellérthegyi víztárolója szobrászati alkotásként is szemlélhető.

Munkáinak meghatározó csoportját adták a lakóházak, valamint a városléptékű beépítések, melyek kapcsán nem kevés alkotás a posztmodern jegyében született. Vadász György az 1990-es évek közepétől a korai modernhez nyúlt vissza; ekkori épületei, közülük is elsősorban az 1996-os New Bauhaus lakónegyed hangsúlyos szerepet játszottak abban, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.

Munkásságáért több elismerésben is részesült: 1972-ben Ybl Miklós-díjat, 1998-ban Kossuth-díjat, 2011-ben Prima Primissima díjat, 2014-ben Nemzet Művésze díjat kapott, 2022-ben pedig a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti díját nyerte el. 1983-tól a Budapesti Városszépítő Egyesület vezetőségi tagja, 2023-tól a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt - áll az összegzésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.