Háború

Oroszország körözési listájára került az ukrán Eurovízió győztese

Jamala énekesnő 2016-ban a népszerű dalversenyen diadalmaskodott az "1944" című politikai töltetű számmal.

2023.11.20 18:38ma.hu

Jamala ukrán popsztárt, aki 2016-ban megnyerte az Eurovíziós dalversenyt, Oroszországban körözési listára tették - derül ki az ország belügyminisztériumának adatbázisából.

Jamala valójában október közepén került fel a listára, de a TASZSZ és több más orosz hírügynökség csak vasárnap számolt be a fejleményről.

A 40 éves művészt az adatbázis szerint bűncselekmény miatt körözik Oroszországban, de további részleteket nem közöltek.

Egy bűnüldözési forrás a TASZSZ-nek elmondta, hogy Jamala állítólag az orosz hadseregről szóló hamis információk terjesztése miatt kerülhetett fel a körözési listára.

Az orosz fegyveres erőkről szóló valótlanságok terjesztését tiltó törvényt nem sokkal az ukrajnai katonai művelet 2022. februári megkezdése után egészítették ki az ország büntető törvénykönyvéban. A törvény megszegőit legfeljebb 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtják.

A Shot nevű Telegram-csatorna azt állította, hogy az énekesnőt a 2022 márciusában az ukrajnai Buka városában történt eseményekkel kapcsolatos kijelentései miatt keresik, ahol Kijev azzal vádolta az orosz erőket, hogy civileket mészároltak le. Moszkva azonban tagadta ezeket a vádakat, mondván, hogy a bűncselekmények állítólagos bizonyítékait az Oroszország és Ukrajna közötti békefolyamat kisiklatására irányuló erőfeszítések részeként koholták.

A krími tatár származású Jamala kritikusan nyilatkozott a Krím 2014-es újraegyesítéséről Oroszországgal. Az "1944" című dalt, amellyel az eurovíziós győzelmét szerezte, annak szentelte, hogy a Szovjetunió Sztálin uralkodása idején a tatárokat deportálta a Krímről Közép-Ázsiába.

Az énekesnő, aki elítélte az orosz katonai műveletet, állítólag a konfliktus kitörése után elmenekült Ukrajnából. Sajtóértesülések szerint először Törökországba ment, majd Lengyelországba költözött. Az utóbbi időben Európában lépett fel és az Egyesült Államokban, és elmondta, hogy a koncertek bevételét ukrán humanitárius szervezeteknek küldi.

Jamala szerepel azon a listán, amelyet az Izvesztyija című újság 2022 áprilisában tett közzé azokról az ukrán művészekről, akiknek megtiltották a belépést Oroszországba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.