Történelem

Majdnem kétmillió euróért kelt el I. Napóleon egyik kalapja egy árverésen

Az árverés "az egész világból vonzotta a gyűjtőket" és nagy érdeklődést váltott ki.

2023.11.20 21:30MTI

A becsült összegnél sokkal magasabb áron, 1,932 ezer euróért kelt el vasárnap a Párizs melletti Fontainebleau-ban I. Napóleon egyik híres, kék-fehér-piros kokárdával díszített fekete kétszarvú filckalapja.

A vásárló személyazonosságát vagy állampolgárságát nem hozta nyilvánosságra az árverést rendező Osenat aukciósház.

Az árverés "az egész világból vonzotta a gyűjtőket" és nagy érdeklődést váltott ki - közölte az AFP francia hírügynökséggel az aukciós ház, amely saját rekordját döntötte meg: 2014-ben 1,844 millióért adta el a francia császár egyik kalapját.

A vasárnap elárverezett kalapot nyilvános kiállításon mutatták be, és az eladási árat 600 ezer és 800 ezer euró közöttire becsülték.

A kalap kikiáltási ára 500 ezer euró volt, ennél négyszer magasabb áron kelt el végül az árverésen, néhány nappal a Napóleon életéről szóló film bemutatása előtt. A nagyköltségvetésű alkotásban a császárt Joaquin Phoenix Oscar-díjas amerikai színész alakítja.

A császári fejfedőket lajstromba vevő Yves Moerman belga szerző szerint a vasárnap elárverezett kalapot Napóleon (1769-1821) "a Császárság középidejében viselte" - közölte az Osenat ház.

Tizenöt év alatt Napóleonnak körülbelül 120 kalapja volt, ezek közül időről időre felbukkan egy-egy az árveréseken.

A korábbi rekordert, a monacói hercegi család gyűjteményéből származó kalapot 2014-ben egy dél-koreai üzletember vásárolta meg.

2018-ban egy másik kalap, amelyet a De Baecque és Társai szerint a császár a waterlooi csatában viselt, 350 ezer euróért talált gazdára Lyonban.

A vasárnap elárverezett kétszarvú kalap a tavaly elhunyt Jean-Louis Noisiez-nak, a GSF vállalat alapítójának gyűjteményéből került piacra.

A kétszarvú kalapot Pierre-Quentin-Joseph Baillon szállásmester készítette, aki 1806-tól dolgozott a császárnak. Szakértők szerint a kokárdát Napóleon a Földközi-tengeren, Elba szigetéről visszatérőben tűzte rá 1815. március 1-én.

A kalap a XIX. század végéig a Bonaparte-család tulajdonában volt, majd különböző gyűjtők vásárolták meg. A dél-franciaországi Salon-de-Provence-ben lévő Musée de l'Impériben is kiállították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.