Kultúra

Lekordonozták a melegeket ábrázoló fotósorozatot a Néprajzi Múzeumban

A képeket csak 18 év feletti személyek tekinthetik meg.

2023.11.13 09:20ma.hu

A Néprajzi Múzeum elkülönítette Claudia Andujar félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista homoszexuálisokról készített fotóit - írja a Népszava.

A kiállításrészletnél kihelyezett kétnyelvű tábla felhívása szerint a képeket csak 18 év feletti személyek tekinthetik meg.

A fekete szalaggal elválasztott részt külön teremőr felügyeli.

A homoszexuálisok hétköznapjait bemutató fotósorozatot egyszer már cenzúrázták. Andujar ezen munkája a Realidade magazin novemberi számához készült, ám a Népszava szerint a cikkhez csupán egyetlen fotót közöltek, a hozzá csatolt rövid megjegyzés pedig arra utal, hogy a fotóriportot cenzúrázták.

A mostani esetnek köze lehet a múlt héten nagy port kavart ügyhöz is - írja az Index. Csák János kulturális és innovációs miniszter azonnali hatállyal elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. Az utóbbi napokban a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás (World Press Photo) körüli ügyek borzolták a kedélyeket a Magyar Nemzeti Múzeum körül.

Nagy visszhangot keltett, hogy - a Mi Hazánk Mozgalom kezdeményezésére - a Magyar Nemzeti Múzeumból kitiltották a 18 éven aluliakat a 2023. november 5-ig tartó kiállításról, mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt. Csák János az elbocsátással kapcsolatban kifejtette, hogy L. Simon pályája elismerésre méltó, de vezetőnek alkalmatlan, aki nem tudja betartatni a törvényeket.

A politikus közösségi oldalán reagált a történtekre, kiemelve, hogy a döntést tudomásul vette, de nem tudja elfogadni. L. Simon László szerint "a World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.