Napokra ottragadtak

Burning Man: otthagyhatják a sártengert a fesztiválozók

Megnyitották a Burning Man fesztiválról kivezető utat, több tízezer fesztiválozó indulhatott útnak.

2023.09.05 09:14MTI

A Burning Man nevadai fesztivál szervezői hétfőn megnyitották a rendezvény helyszínéről kivezető utat, így több tízezer fesztiválozó vághatott neki, hogy elhagyja a szokatlan esőzések nyomán sártengerré változott területet. Újra megnyitották emellett a környékbeli Black Rock City ideiglenes, a fesztiválozókat kiszolgáló repülőterét is.

Az időjárási viszonyok miatt a Burning Manre érkezők napokra a fesztivál helyszínén rekedtek, mégpedig egyre romló higiéniai körülmények között, mert az esőzés után szervezők csak hatósági és mentőjárműveket közlekedését engedélyezték.

A döntés nyomán máris hatalmas forgalmi dugó keletkezett a mintegy 8 kilométeres kivezető úton, mely a legközelebbi autópályához csatlakozik. A sár és a dugó miatt a fesztiválról az autópályáig tartó út jelenleg akár öt órát is igénybe vehet.

A szervezők arra kérték a kijutni igyekvőket, fontolják meg az esetleges keddi indulást, hogy elkerüljék a további torlódásokat.

A mintegy 64 ezer fesztiválozó közül azonban bőven akadhatnak olyanok is, akik végül úgy döntenek, maradnak még egy éjszakát, és megvárják a fesztivált hagyományosan lezáró, eredetileg vasárnapra tervezett tűzijátékot, illetve egy ilyekor szokásos, több méter magas, fából készült figura elégetését.

A 80-as évekre visszanyúló Burning Man fesztivált 1991 óta rendezik a nevadai sivatagban egyfajta ellenkulturális rendezvényként hirdetve, ami szembe megy a népszerű kultúra irányzataival. A kezdeti évekkel szemben, amikor kifejezetten underground művészeti esemény volt, a fesztivál az elmúlt években egyre divatosabb a nyugati parti értelmiségi elit körében, és ennek megfelelően növekedtek a jegyárak is, melyek mára akár az 575 dollárt is elérhetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.