Gyász

Meghalt Gyarmathy Ágnes, az Oscar-díjas Mephisto jelmeztervezője

Életének 82. évében csütörtökön meghalt Gyarmathy Ágnes Munkácsy Mihály-díjas díszlet- és jelmeztervező, egyetemi tanár, az Oscar-díjas Mephisto című film jelmeztervezője - tájékoztatta a Színház és Film Intézet az MTI-t csütörtökön.

Gyarmathy Ágnes az alapítástól a Színház és Film Intézet osztályvezető tanára volt. "A színház iránti mélységes alázatát és mindent felülíró szeretetét örökké szívünkben őrizzük" - közölte az intézet.

Gyarmathy Ágnes 1941. augusztus 9-én született Budapesten, szülei Gyarmathy Tihamér festőművész és Gobbi Éva voltak.

Pályafutást 1960 és 1962 között a Pécsi Nemzeti Színházban kezdte színésznőként. 1962 és 1966 között a poznani Képzőművészeti Főiskola hallgatója lett, és ettől kezdve a díszlet- és jelmeztervezés irányába fordult.

1966-tól haláláig több mint 500 különböző színházi előadáshoz tervezett díszletet, jelmezt vagy mindkettőt. Az összes jelentősebb magyarországi színházban dolgozott, köztük a Szegedi Nemzeti Színházban, a debreceni Csokonai Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban, a Békéscsabai Jókai Színházban és a Budapesti Operettszínházban.

Több magyar tévéjáték és film, köztük Szabó István Oscar-díjas Mephistójának jelmezeit is ő készítette. Színházi, televíziós és filmes munkáiért számos nívódíjban részesült, 1978-ban Munkácsy-díjjal tüntették ki.

1989 óta tanított, a Képzőművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem látványtervezés tanszékének főmunkatársa volt, haláláig a Színház és Film Intézet osztályvezető mestertanáraként tevékenykedett.

Mint írják, meghatározó szerepet játszott az iskolai oktatás alakításában, szervezésében és irányításában. Jelentős szerepet töltött be a színházi szakmák utánpótlás-nevelésében, óráin diákjaival személyes mester-tanítvány viszonyt alakított ki, és nyomon követte volt tanítványai későbbi pályafutását - áll Színház és Film Intézet tájékoztatójában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.