Kultúra

David Bowie egy dalszövegének kézirata kicsivel több mint 64 ezer euróért kelt el

A tizennyolc soros szöveget Bowie egy A4-es méretű papírra írta.

2023.02.08 17:14MTI

David Bowie több mint ötven évvel ezelőtti dala, a The Jean Genie szövegének kézirata 57 ezer fontért kelt el a brit Omega Auctions árverésén.

A The Jean Genie című kislemez 1972 novemberében jelent meg David Bowie Aladdin Sane című albumának előfutáraként, és a brit lista 2. helyéig kúszott. A dal kéziratos szövegét a legendás brit énekes 1973-ban adta oda amerikai ismerősének, Neal Petersnek, aki akkor indította be Bowie rajongói klubját New Yorkban.

"Elégedettek vagyunk a leütött összeggel, amelyet ezért a történelmi kéziratért kaptunk"- mondta a keddi aukciót követően Paul Fairweather, a cég árverésvezetője.

A tizennyolc soros szöveget Bowie egy A4-es méretű papírra írta, ő maga címezte meg, aláírta és dátummal is ellátta. A kézzel írott szöveget tartalmazó papírhoz az árverési tételben egy levél is tartozott, amely arról szó, miként adta oda Bowie Petersnek a szöveget, valamint néhány kapcsolódó dokumentum másolata a rajongói klubtól.

Mint Dan Hampson aukciós menedzser elmondta, Peters azután döntött a The Jean Genie-kézirat áruba bocsátásáról, hogy tavaly Bowie Starman című, szintén 1972-es kéziratos szövege 203 500 fontért (89,2 millió forintért) kelt el. Az Omega Auctions 2019-ben a Starman demóját is értékesítette.

David Bowie, minden idők egyik legsikeresebb és legnagyobb hatású dalszerző-elődója 2016-ban hunyt el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.