Kultúra

Sziget - Cirkusz, tánc és színház a programkínálatban

Utcaszínházi előadások, nemzetközi cirkuszfesztivál és kortárstánc-produkciók is várják a közönséget a Sziget fesztiválon augusztus 10-től 15-ig.

2022.08.01 12:53MTI

A szervezők hétfői közleménye szerint az idei Nagy Utcaszínház a barcelonai Sacude társulata lesz, amely Euforia című előadását mutatja be minden este az utolsó nagyszínpados fellépő után. A darab különleges világában a légi akrobaták mozdulatait elektronikus zene és fényshow kíséri.

A Cirque du Sziget megszokott helyén várja az érdeklődőket. Az ezer férőhelyes cirkuszi sátorban és a külső szabadtéri helyszíneken kora délutántól késő éjszakáig folyamatosan váltják egymást a produkciók. A sátorban öt társulat előadása látható minden nap. A francia Cirque La Compagnie L'avis Bidon című előadásában a humor és az akrobatika ötvözésével járják körbe a család, a személyes kapcsolatok és a szociális érzések témáit. Kanadából érkezik a Barcode Circus Company, amely Sweat & Ink című előadásában az emlékezés és a kapcsolatok témakörét boncolgatja akrobatikus metaforákon keresztül. A francia Cie Cabas társulat Desiderata című előadásában hat férfi egymás közötti viszonya kerül terítékre lent és a magasban. A francia La Burrasca női társulat saját daruval érkezik, hogy élőzenével kísért, légi akrobatikára épülő műsorát előadja.

A külső színpadon az argentin EspumA BrumA kristálygömbökkel, illetve a tangó és a humor erejével teremti meg saját világát. A Hand Some Feet finn-ausztrál páros a zsonglőrködés és a kötéltánc ötvözetével készül, az olasz-argentin Duo Masawa és az olasz Duo Kaos akrobata kettősei humorral és ügyességgel hódítanak, a japán Vatanabe Hiszasi az akrobatikus zsonglőrködés szupersztárja.

Idén két cirkusziskola növendékei lépnek fel a fesztiválon: a Palesztin Cirkusziskola a My Share című előadással érkezik Ramallahból, a Baross Imre Artistaképző hallgatói a Szentivánéji álmodók című előadást mutatják be a Szigetre adaptálva.

A színház és a tánc kedvelőit a megszokott helyen, a domb lábánál, ám megújult külsejű és koncepciójú helyszínen várják. A Theatre-and-Dance Field programhelyszínen két külső szabadtéri színpadon futó produkciók, illetve helyspecifikus előadások váltják egymást, valamint több interaktív installáció is lesz. A program a nemzetközi társulatok mellett a hazai művészekre is fókuszál. Utóbbiak között lesz Mészáros Máté és társulata, jelen lesz a Sleeping Beauty Project által létrehozott Dream Experiment című alvó installáció, Márkus Sándor interaktív bábinstallációval készül, és fellép a Willany Leó Improvizációs Táncszínház is.

Alja Branc szlovén koreográfus magyar táncosokkal készítette a Don't Do, Try! című előadást, először lesz látható a szintén magyar Flying Bodies társulat. Érkezik két spanyol társulat is: a barcelonai Insectotropics a The Legend of Burning Man című előadása az Arab Tavasz forradalmának történetén alapul, Angel Durán a Papillon című táncszólója a menekülésről és a szabadságról szól. Az olasz koreográfus, Alessandro Sciarroni Save the Last Dance for Me című előadását mutatja be, a francia Un Loup Pour L'homme társulat Cuir című duettje a vonzást és a vonzódást járja körbe, az O Ultimo Momento francia hiphop táncossal és portugál kínai rudas akrobatával dolgozik.

A baszk Lasala társulat Fight című koreográfiája, valamint a belga Mannes-Turine-Lemaitre társulat Forces című előadása egyaránt a női előadókat állítja a középpontba, a tánc és a cirkusz, illetve a színház elemei keverednek Viktor Cernicky PLI című előadásában.

A sétáló utcaszínházak sorában a Paris Bénarés francia társulat óriásbábjai fémből, fából és gyantából készült gépezetek, amelyek két indiai szent tehénnel egészülnek ki. A dobok és a tűzijátékok keverékét hozza a Deabru Beltzak baszk zenekar sétáló utcaszínházi előadása, amely a boszorkányok ördögét is megidézi, Robson Catalunha brazil művész pedig növény-ember performanszt mutat be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.