Gasztronómia
Michelin-csillagos éttermek séfjei tartottak mesterkurzust Budapesten
Négy Michelin-csillagos európai étterem séfje magyar sztárséfekkel párba állva tartott mesterkurzust több mint száz ifjú szakács és a közönség számára vasárnap Budapesten, a Belvárosi Piacon.
2018.03.25 23:30MTIA hétfő esti Michelin-gálához kapcsolódó esemény során a mesterszakácsok magyar alapanyagok, többek közt kacsamáj, ponty és nyúl felhasználásával készítettek ételeket a látványos főzőbemutatókon.
Az esemény nemcsak a gasztronómia ünneplése, hanem az ismeretek és tapasztalatok átadásának lehetősége is - fogalmazott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által szervezett program megnyitóján Mautner Zsófi szakács és gasztroblogger.
Széll Tamás, a 2016-os Bocuse d'Or európai versenyének győztese és a 2017-es világverseny negyedik helyezettje, akinek vezetésével az Onyx étterem 2011-ben megkapta Michelin-csillagát, Nicola Portinarival, az olaszországi Lonigo városában lévő, két Michelin-csillagos La Peca étterem vezetőjével együttműködve halászlevet készített haltejjel és háromízű cappellettivel.
Pesti Istvánhoz, akinek irányítása alatt a Tanti étterem 2015-ben Michelin-csillagos étteremmé vált, Sang Hoon Degeimbre csatlakozott. A belga séf húsz éve nyitotta meg L'Air du Temps nevű éttermét Liernuban, mely 2000-ben érdemelte ki első, 2008-ban pedig második Michelin-csillagát. A páros együtt kacsamáj-torchont készített homoktövis, káposzta és lilahagyma kíséretében.
Belsőségekkel és práddal töltött nyúlfilét készített Sárközi Ákos, a 2014 óta Michelin-csillagos Borkonyha étterem séfje. A fogáshoz savanyított céklaszószt párosított főzőtársa, az andalúziai Dani García, aki a dél-spanyolországi Marbella városában üzemelteti két Michelin-csillagos éttermét, a Restaurantét.
Palágyi Eszter, Magyarország első Michelin-csillagos étterme, a Costes séfje a francia Arnaud Lallement közreműködésével készítette el izgalmas fogását, a tokhal-mousse-t és -kaviárt snidlinges tejfölkrémmel és francia ratte burgonyából készült marinált krumpliszeletekkel. Lallement 1999 óta vezeti a kelet-franciaországi Tinquex-ben L'Assiette Champenoise nevű éttermét, mely 2014-ben már harmadik Michelin-csillagát nyerte el, a séfet pedig 2013-ban a Gault et Millau gasztronómiai kalauz az év szakácsának választotta.
Az MTÜ a gasztronómiai szervezetek mellett több mint száz, karrierje elején járó, vagy még tanulmányait folytató ifjú séfet hívott meg a vasárnapi programra, akiknek különleges lehetőséget jelent találkozni a Michelin-csillagos éttermek vezetőivel.
A mesterkurzus az idei európai Michelin-kalauzt, a Michelin Main Cities of Europe Guide 2018-at bemutató hétfői gálához kapcsolódó eseménysorozat nyitánya. A gálán öt olyan ország tudja meg, mely vendéglátó egységeik kaptak Michelin-csillagot, amelyek nem rendelkeznek önálló kiadvánnyal. Ezen országok Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Görögország és Lengyelország.
A Michelin-kalauz friss európai listájának bemutatása a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseménye. A gálán részt vesz több mint száz, Michelin-csillagos éttermet képviselő séf.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 16:54 AI és VUCA - elhozzák a világ végét, de nem úgy, ahogyan a legtöbben várnák
- 16:12 Pszichedelikus szertartások a hatalmi elitnek - Titkos drogtermet tártak fel Peruban
- 14:40 Csak a bálnák tudják, hogy 53 év után hova zuhant vissza a Földre a szovjet űreszköz
- 12:29 Trump üdvözli Putyin béketárgyalási javaslatát
- 10:27 Meteorológia: megdőlt a hajnali hidegrekord szombaton
- 8:25 Macron visszautasítja Putyin javaslatát
- 6:11 Az orosz elnök közvetlen tárgyalásokat javasol Kijevnek
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06