A legjobbnak ítélt előadás A salemi boszorkányok!

Véget ért a Mezzo operafesztivál!

Nagyszabású gálaesttel zárult hétfőn a Mezzo Nemzetközi operaverseny- és fesztivál a Szegedi Nemzeti Színházban; a produkció győztesei közt ott van a közönség által legjobbnak ítélt előadás is, az Alföldi Róbert rendezte A salemi boszorkányok című Arthur Miller átdolgozás.

2008.11.18 15:10MTI

Az egyik fődíjat, a legjobb női operaénekes címet a zsűritől a Horvátországból nevezett Janja Vuletic nyerte el. A horvát mezzo a bécsi Zeneakadémián végzett. 2005-ben, a bécsi 24. Belvedere Nemzetközi énekversenyen hat díjat nyert, többek között első díjat operett és második díjat opera kategóriában. 

A legjobb férfi operaénekesnek járó elismerést Adam Diegel vihette haza. Az amerikai tenor a Yale Egyetem Zeneművészeti szakán és a Memphis-i egyetem énekszakán végzett, többek között fellépett már a New York City Operában, a Memphis-i Operában és a Princeton-i Festival Operában is. 

A nemzetközi operaverseny közönségdíjas énekese a lengyel Marcin Habela lett. A verseny két győztese felkérést kap egy önálló, válogatásokból álló műsor forgatására, különböző operai szerepekből.

A megmérettetésen több mint háromszázötvenen indultak, a döntőbe azonban csak tizenkilencen jutottak be. A gálán a bejutott, és az elmúlt két hétben a versenyprodukciókban már bemutatkozott énekesek mindannyian felléptek. A koncerten a Pannon Filharmonikusok közreműködésével és Ménesi Gergely vezényletével duetteket, tercetteket énekeltek népszerű Mozart-, Bizet-, Csajkovszkij- és Puccini-operákból. A verseny két fődíját pontozással ítélte oda a zsűri, amelynek elnöke a jeles orosz színigazgató-rendező, Anatolij Vasziljev volt. 

A majdnem kétórás díjkiosztó gálát felvételről, november 22-én szombaton este 20.15-től vetíti a Magyar Televízió egyes csatornája. A döntő szegedi előadásait (Adriana Lecouvreur, Raoul, A salemi boszorkányok, Lukrécia meggyalázása, A Vámpír) Komlós András rendező irányításával a Magyar Televízió ötven fős stábja rögzítette hét kamerával.
 
A felvételeket az előadások másnapján vetítette a Mezzo, de 2009-ben műsorra tűzi az MTV is. 

Magyar Televízió az előkészületekről, a próbákról, valamint a kulisszatitkokról szóló, Így készült az Operafesztivál című filmet november 18-án, kedden este 23 órától vetíti az m1.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.