UTCA 2008

A Csillagszálló második születésnapja a Gödörben

A Csillagszálló második születésnapi ünnepsége összekapcsolódik egy remélhetőleg hagyományt teremtő kiállítás, az Utca 2008 megnyitójával. Kiállítás megnyitó 18 órakor, november 11-én.

2008.11.05 14:30ma.hu

Az együttes tagjai hajléktalanok és szociális munkások, akik versekkel, dalokkal jelenítik meg az utca emberének kilátástalanságát, lázadását és egyben reménységét. Ezt követően 20 órától olyan zenekarok lépnek fel, amelyeknek tagjai valamilyen módon kötődnek a Csillagszállóhoz: a Lidérc, a Bardo és a Grand Hotel Budapest. 

A kiállításra műfaji és technikai megkötöttség nélkül válogattunk olyan műveket, amelyeket a mindennapi utcakép ihletett, amelyek az utcán élő emberek szemszögének ismerős témákat dolgoznak fel, amelyek érzékenyen reagálnak az ott termelődő jelhalmazokra, az ott zajló interakciókra. 

Pályakezdő és elismert kortárs képzőművészek meghívása mellett nyílt pályázatot is hirdettek, így közvetlenül az „utcáról” is bekerültek olyan alkotók, akik számára különböző okokból kevésbé hozzáférhetőek a kortárs képzőművészeti élet rejtett kommunikációs csatornái. Így került a válogatásba másfél éve Budapesten élő külföldi fotós, kiskorú pályakezdő, ajkai amatőr festő és textiltervező iparművész is. 

A kiállítás helyszínéül a Gödör Klubot választották, amely központi elhelyezkedése és népszerű programjai miatt közvetlenebb kapcsolatot tart az utca emberével, mint a szakmailag talán jobban elismert kiállítóhelyek. A kiállítás anyaga szintén rendhagyó módon jut el a közönséghez. Nem a szakmai körökben népszerű katalógus-formát választottak, hanem a Csillagszálló novemberi számában jelentettek meg a műveket, amelyet a megnyitóval egyidőben már lehet kapni a nyílt utcán, azaz a Gödör Klubhoz legközelebb eső aluljárókban, a Deák téren és az Astorián. 

A lapot árusító hajléktalanok el is irányítják a vásárlókat a helyszínre. A projekt célja nemcsak a közönség és az alkotók közötti kommunikációs csatorna szélesítése, a művészek bemutatkozási lehetőségének demokratizálása, hanem a különböző művészeti ágakban tevékenykedő alkotók közötti párbeszéd segítése is. 

A novemberi számban kortárs írók és költők reflektálnak a megjelenő képzőművészeti alkotásokra. 

Az Utca 2008 kiállításban résztvevő művészek: Bolla Rita, Chilf Mari, Csontó Lajos, Ferenczy Zsolt, Gábor Imre, Gressai Ferdinánd, Halasi Rita, Kiss Adél, Koronczi Endre, Kovács Budha Tamás, Ludman Éva, Lugossy Mária, Mihalik Gabriella, Marko Mrse, Ocztos István, Orosz Csaba, Restyánszki Attila, Sarkadi Nagy Balázs, St. Auby Tamás, Süli-Zakar Szabolcs, Szabics Ágnes, Szabó Eszter, Szabó Ildikó – Tesch Katalin, Tóth György, Wolsky András, Z, Zselinszky Miroslav.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.