Programajánló
A seregélyesi kastély ezüstkincseiből nyílt kiállítás Székesfehérváron
A királyi család étkészletei mellett csak a Festeticsek 1911-es leltárkönyve ismert, használati tárgyaik alig.
2016.05.01 01:36MTI
A seregélyesi kincs - Főúri asztalok ékessége címmel nyílt kiállítás pénteken a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban, a Zichy-Hadik-kastélyból származó ezüst étkészletek, -tányérok, dísztárgyak július 24-éig láthatók.
A rendezvényen bemutatták a múzeum legújabb kiadványát, a Főúri finomságok a seregélyesi Zichy-Hadik-kastélyból című kötetet, amely a második világháború előtti évek gasztronómiájába enged bepillantást.
Németh Szandra, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum muzeológusa kiemelte: különlegesek és ritkák a kiállított tárgyak, mert rendkívül kevés tárgy és dokumentum maradt fenn a század eleji arisztokrácia életéből. Mint mondta, a királyi család étkészletei mellett csak a Festeticsek 1911-es leltárkönyve ismert, használati tárgyaik alig.
A receptkönyvről elmondta: az arisztokrácia mindennapjaiba nagyon kevesen láthattak bele, a könyv ebbe is bepillantást enged. Megemlítette, hogy Festetics Andor feleségének szakácskönyvén, illetve a Stefánia-palota séfje, Müller Antal 20. század eleji különleges menüsorain kívül nem maradt fenn írásos emlék a korból.
Kulcsár Mihály múzeumigazgató jubileuminak nevezte a tárlatot, mert éppen negyven éve, 1976-ban találták meg azokat a ládákat, amelyekbe a Hadik-család tagjai elrejtették az étkészleteket a szovjet csapatok érkezése előtt.
Cser-Palkovics András polgármester szerint a tárlat is bizonyítja, hogy van mire büszkének lenni Fejér megyében. Reményét fejezte ki, hogy az értékes ezüst étkészletek és használati tárgyak sok látogatót vonzanak majd.
Demeter Zsófia történész, nyugalmazott múzeumigazgató a receptkönyvről elmondta, a 30 oldalnyi receptet ugyanakkora terjedelmű bevezetővel egészítette ki a két szerző. Munkájuk során megpróbálták bemutatni az étkezések rendjét, a felszolgálás és a mosogatás menetét, valamint az illemszabályokat is.
A kötet alapjául Galamb Gyuláné mosólány feljegyzései szolgáltak, aki Hadik Béla és gróf Széchenyi Alíz szakácsnője, Mészáros Anna receptgyűjteményének egy részét másolta le.
Bányai Balázs, a múzeum történésze az MTI kérdésére elmondta, mintegy kétszáz 18-20. századból származó evőeszköz, tányér, tálalóeszköz, illetve tálak, kancsók és dísztárgyak láthatók a kiállításon. Nagy részük ezüst, de akadnak közöttük aranyozott ezüsttárgyak is.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:48 Meteorológia: hevesebb zivatarok lehetnek szinte az egész országban
- 21:00 Már megint füstöl a MOL környéke - videó
- 20:00 Felborult egy szirénázó mentőautó Budapesten
- 19:50 Brit Nagydíj - Norris újra győzött, a veterán Hülkenberg először a dobogón
- 18:18 Folyamatosak voltak az utórengések szombat éjszaka Csongrád térségében
- 16:17 NGM: a magyar üzemanyagárak a továbbra is kedvezőbben alakulnak a szomszédos országokhoz képest
- 14:16 Sziklaomlás történt egy lengyelországi rézbányában, egy vájár elhunyt
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06