Gergye Krisztián Társulata: MELANKÓLIA / tánc

Az előadás megújult formában látható a Trafóban!

A mélabúnak a tudás űrjéről való érzés, vagy az érzés űrjéről való tudás a legjellemzőbb tulajdonsága.- Nádas Péter.

2008.10.21 15:20ma.hu

Gergye Krisztián májusban bemutatott táncelőadása, a Melankólia ezúttal megújult formában látható a Trafóban! A debreceni Alternatív Színházi Szemlén eredményesen szerepelt darabra azoknak is érdemes eljönniük, akik tavasszal már látták. 

A darabban kiemelt szerepet kap az élőzenei kíséret: a Mozartot, Purcellt, Bachot, Mahlert és Schnittkét ötvöző montázs Philipp György és Szakács Ildikó káprázatos előadásában szólal meg a táncosok mozdulatsorai alatt. A Melankólia Debrecenben az idei Alternatív Színházi Szemlén Budapest Fővárosi Önkormányzat díját kapta a nagy ívű zenei összeállításáért és kivitelezéséért, és a zene kiváló táncdramaturgiai alkalmazásáért.
 
"Gergye Krisztián teljesen átrendezte azt a Melankóliát, amit a Trafóban láttam. Izgalmas az első előadás nyomait felfedezni a másodikban, a nyomok az átgondolás ívét rajzolják ki számomra, a saját látásmóddal való konfrontációk mikéntjét. Ez az előadás sokkal jobban bízik a jelek és utalások árnyaltságában, még ha annak az is az ára, hogy szerkezeti szempontból töredezettebb, szaggatottabb építkezést indukál. A monumentális látvány helyett intimebb, résztvevőbb befogadói helyzetet teremt. Felére csökkent a táncosok száma, megváltoztak a jelmezek; jelmez a néhány táncos félmeztelen testén a fehér festék is. A koreográfia alapfonala így a két világ - élő és holt - egymással való érintkezése lett." (Varga Anikó, Alternatív Színházi Szemle, fesztiválnapló) 

Gergye Krisztián nevével és munkáival gyakran találkozhatnak a kortárs tánc iránt érdeklődők. Több mint egy évtizede dolgozik táncosként, 2001 óta rendszeresen koreografál és rendez; a műfajok közötti átjárás lehetőségeit kutatva rendezett tánckoncertet, kortárs táncoperát, koreografált színházi és operaelőadásokban, hangversenyeken. Munkáit eddig számos díjjal jutalmazták. 

Legutóbb a fiatal táncos-koreográfus szeptember végén Londonban lépett fel igen nagy sikerrel a DancEUnion - Európai Kortárs Táncfesztiválon, ahol az Egon Schiele ihlette E. SCH. Eroto című előadást vastapssal fogadta a szakmabeliekből és érdeklődőkből álló közönség.

Táncosok: 

Gresó Nikoletta, Virág Melinda, Domokos Flóra, Szabó Gábor, Téri Gáspár, Major László, Gergye Krisztián 

Zenei szerkesztő: Philipp György 
Zenész, énekes: Szakács Ildikó, Philipp György 
Zene: requiem-fragmentumok és gyászénekek montázsából álló zenei mű (Mozart, Verdi, Fauré, Brahms, Bach, Purcell, Part, népi Kaddis, Zombola, Jeney, Schnittke, Mahler, De Falla, Josquin)

Bábok : Tárnok Marica 
Jelmez: Béres Móni 
Smink, maszk, testfestés: Károlyi Balázs 
Hang: Pálinkás Márton 
Fény: Fogarasi Zoltán 
Produkciós asszisztens: Trifonov Dóra 
Dramaturg: Miklós Melánia 

Rendező, koreográfus, látvány: Gergye Krisztián 

Az előadásban megszólaló kórusművek minden szólamát Szakács Ildikó és Philipp György énekli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.