Programajánló

Halj meg és nagy leszel! - Hobo zenés monodrámája 70 évről

"Valamiféle visszatekintés ez, egy exhibicionista gyónásai, de csak egy előadás, nem dokumentatív történet."

2015.11.03 04:30MTI

Halj meg és nagy leszel! címmel november 5-én mutatja be zenés monodrámáját Hobo (Földes László) a Nemzeti Színházban Vidnyánszky Attila rendezésében.

"A darab nemcsak az én 70 évemet mutatja be dalszövegeim, az ezekhez kapcsolódó zenék és történetek segítségével, hanem az ország elmúlt évtizedeit is. Valamiféle visszatekintés ez, egy exhibicionista gyónásai, de csak egy előadás, nem dokumentatív történet. Elmondom az igazat, úgysem hiszi el senki" - fogalmazott Hobo a hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Hozzátette: eredetileg önparódiát akart dalszövegekkel, zenék nélkül, de Vidnyánszky Attilával beszélgetve nyilvánvalóvá vált, hogy szükség van a zenei háttérre. "Zene közben egy csomó mindent nem lehet elmondani, egy koncert és egy lemez műfaja más, a színházban mélyebben, ugyanakkor mulatságosan is elő lehet vezetni ezeket a sztorikat".

Hobo megjegyezte, hogy saját magáról még nem írt dalszöveget, legfeljebb önirónikus jelleggel, például a Ki vagyok én?-t.

A rendező zavarba ejtően személyesnek, kitárulkozónak, őszintének nevezte a monodrámát. Mint elhangzott, a 2 óra 20 perc hosszú darabot 14 stációra osztották, köztük olyan állomásokkal, mint a második világháború vége, a Rákosi- és Kádár-korszak, a rendszerváltás vagy a mai Magyarország. "Ezek erős vágások a magyar történelem különböző pontjain, miközben a városi ripacskodástól a legkomolyabb önmagammal való szembenézésig minden benne van" - mondta Hobo.

A Halj meg és nagy leszel! című zenés monodrámában Hobo, a Hobo Blues Band, valamint a Hobo és Bandája előadásában ismertté vált dalok közül felcsendül mások mellett a Másik Magyarország, a Szimpátia az ördöggel, a Vadászok kivonulása, a Kis vörös kakas, az egykor betiltott Bevonuló baka blues vagy a Barbi baba blues. Utóbbit Deák Bill Gyula énekelte eredetileg, Hobo korábban még nem adta elő.

"Nem a legjobb dalokat csemegéztük ki, hanem Hobo életének fordulópontjaihoz igazodtunk, a gondolatok, a dalok üzenetei határozták meg, melyiket használtuk. A szöveg hamarabb volt meg, 40 százalékát ki kellett vágni, mert túl hosszú volt. Aki végignézi, annak így is erőteljes érzete lesz az eltelt évtizedekről" - hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.

Hobo a sajtótájékoztatón bemutatta az Úton lenni a boldogság című kötetet, amely a Nemzeti Kulturális Alap 12 millió forintos támogatásával készült felsőoktatási segédanyag, és tartalmazza az előadó teljes irodalmi munkásságát, dalszövegeit, színházi darabjait, novelláit, műfordításait. A könyvhöz tartozó pendrive-on Hobo valamennyi albuma, előadóestje, színpadi és filmfelvétele megtalálható.

Facebook HOBO

Hobo elmondta: az ötlet onnan jött, hogy a határon túl és itthon is az irodalom-, a történelem- és zeneórákon hosszú ideje használják a munkáit és felvetették valamiféle gyűjtemény létrehozását. A könyvből 500 példány készült, kereskedelmi forgalomba nem kerül, az iskolák az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán juthatnak hozzá - a tervek szerint 82 határon túli magyar iskolába kerül belőle.

Mint a művész elmondta, megnyílt a hoboarchivum.hu honlap, amelyen megtekinthetők és meghallgathatók a gyűjtemény darabjai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.