Klasszikusok

Jubileumi évadra készülnek a szolnoki szimfonikusok

Idén ünnepli alapításának 50. évfordulóját a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a jubileum kapcsán koncertsorozaton idézik fel a szimfonikus irodalom klasszikusait, decemberben pedig Varnus Xavér orgonaművésszel indulnak közös koncertkörútra.

2015.09.22 04:30MTI

Ignácz Ervin, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezetője hétfőn az MTI-nek felidézte, hogy a jubileumi koncertek Giuseppe Verdi Requiemjével a Parti-Túra Szolnoki Szimfonikus Nyár 2015 nevű fesztivál keretében már augusztusban elkezdődtek, a továbbiakban Beethoven IX. szimfóniájának decemberi előadása, valamint a karácsonyi és újévi koncertek képezik az ünnepi évad műsorának "gerincét".

A jubileumi koncertsorozat kapcsán különös figyelmet szentelnek a múlt legnépszerűbb, legsikeresebb koncertjeinek felelevenítésére, emellett folyamatosan keresik az új kihívásokat is - hangsúlyozta az ügyvezető.

A különböző művészeti csoportokkal, szervezetekkel való együttműködésükről szólva beszámolt arról, hogy a Filharmónia Magyarországgal mint társszervezővel kötött megállapodás alapján két koncert bővíti majd a szolnoki műsort: a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában Mozart és Haydn műveit hallhatja a közönség októberben, míg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara a századelő mestereinek ismert és kevésbé játszott műveit adja elő novemberben Szolnokon.

Ignácz Ervin kitért arra, hogy a szolnoki szimfonikusok is több településen vendégszerepelnek, az évad során fellépnek majd Nagyváradon, Balassagyarmaton, Keszthelyen, újévkor pedig Balatonfüreden.

A jubileumi évadban Varnus Xavér orgonaművész koncertkörútra invitálta az együttest, így közös koncertet adnak majd decemberben Budapesten a Müpában és a Zeneakadémián is - tette hozzá az ügyvezető.

A bérleten kívüli programokat sorolva elmondta, hogy közösen lépnek fel a Budapest Klezmer Banddel szeptember 28-án az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban, jövő év februárban pedig az együttes rézfúvós zenészeiből alakult Szimfonik Harsona Együttes lép fel a szolnoki városházán.

Májusban a szimfonikusok vendége lesz a Mozdulat Táncműhely és a Szoldance Táncsport Egyesület, a közös fellépés során klasszikus balettet, valamint standard és latin-amerikai táncokat láthat majd komoly- és könnyűzenei koncertek kíséretében a közönség a szolnoki Tiszavirág Arénában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.