Alapítvány a sérült és ép gyerekekért

Cirkuszi kavalkád Csepregi Évával

A Cirkuszi kavalkád c. fesztivál idén az egyik legnagyobb, döntően tanulásban akadályozott, ill. halmozottan sérült gyermekek, és ép társaik részére rendezett, integrált esemény lehet, ezért kiemelkedik a többi, hasonló méretű, de sérült gyermekek részvételére nem, vagy csak részben számító fesztivál sorából. Ezért egyedülálló a régióban megrendezett hasonló programokhoz képest.

2008.10.11 17:24ma.hu

Alapítványunk ötödik alkalommal rendezi meg a Fővárosi Nagycirkuszban ezt a fesztivált, viszont az idén valami mást, újat szeretnénk a gyerekek részére nyújtani. Egy interaktív napot a cirkuszban, ahol a sérült gyerekek megismerkedhetnek, megtanulhatják, valamint elsajátíthatják a bohócok, az artisták, légtornászok munkáját. A MACIVA Stúdió tanárai és diákjai foglalkozást tartanak részükre. Beavatják őket a cirkuszi produkciók titkaiba, és közösen egy kis „produkciót” tanulnak be. Ezen kívül bohóc-arcfestés, lufiállatok hajtogatása, bohóc-sapkakészítés folyik a cirkusz előcsarnokában, aulájában. Ez a program délelőtt 10 – 12 óra között zajlik. Utána pedig bemutatják az elkészült produkciókat. Igazi érdekesség, hogy Simontornya polgármester asszonya, a Magyarországon élő vietnámi nők szövetségének elnöke is csatlakozott a programhoz és támogatásukkal járulnak hozzá.” – nyilatkozta a Fényszóró Alapítvány elnöke, Csepregi Éva.

A rendezvényt előkészületek előzik meg: ép gyerekeket pedagógusok készítik fel a fogyatékos kortársakkal való közös szereplésre, közös együttlétre. A nem mindennapi eseményen - az alapítvány meghívására - neves popsztárok is fellépnek: Csepregi Éva Végvári Ádám, Crystal együttes, és Marót Viki. Fellépnek a Gördülőtánccsoport és egy fővárosi Általános Iskola egészséges gyerekei majorett táncot adnak elő. Vakok Általános Iskolájának tanulói csodálatos moldvai táncot mutatnak be.

A fesztivál második részében a Fővárosi Nagycirkusz aktuális műsora lesz majd látható. 1800 sérült és ép gyermeket, fiatalt és kísérőiket várják. Az alapítvány programjai mindig térítésmentesen kerülnek megrendezésre. 2008. december 3-án pedig a Fogyatékos emberek világnapjának tiszteletére jótékonysági koncertet szervez a Neoton Familia sztárjai együttes Budapesten, a Pestszentimrei Sportkastélyban. Mindezek előzményeként még megjelenik a régóta várt Csepregi Éva Best Of CD is, sőt! Karácsonyra egy meglepetés-korong is a boltokba kerül.


A program létrejöttének körülményei

A programnak közvetlen előzménye a 13 éve működő Fényszóró Kulturális Alapítvány által szervezett számtalan integrált kulturális esemény és program. Ezek közül kiemelendő a Speciális Olimpiához kapcsolódó Fáklyás-futást a Hősök terén, mely beharangozója volt a Speciális Olimpia Játékok kezdetének. A hagyományos Tavaszi Táncfesztiválokat, az Őszi Kulturális Fesztiválokat és a Fővárosi Nagycirkuszban a karácsonyi ünnepi fesztiválokat.

Ezekhez az előző programokhoz hasonlóan szervezzük a Fővárosi Nagycirkuszban rendezendő eseményt, azzal a különbséggel, hogy itt nem beszéd és szöveges előadás módszerekkel szeretnénk a résztvevő gyerekek attitűdmódosítását elérni, hanem a kulturális, művészi produkciók előadásától- az ép gyerekek és híres popsztárok – és sérült gyerekek együtt szereplésétől - keltett közösségi hangulatot használjuk eszközként. Rendezvényünk fő támogatója idén is a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. Fővédnöknek - mint eddig is a Szociális és Munkaügyi Minisztérium miniszter asszonyát - Szűcs Erika miniszter asszonyt kérjük fel.” – tette hozzá a kuratórium elnöke.

A Fényszóró Kulturális Alapítvány a szellemi fogyatékosokért 1995. óta dolgozik az értelmileg sérült gyermekek, fiatalok kulturális életének színvonalasabbá tételéért, az esélyegyenlőség, az ép és sérült emberek közötti híd felépítéséért. Számos rendezvényük volt már országszerte, intézetekben, családokban elszigetelten élő sérült emberek részére nagy sikerrel. Kéthetente készségfejlesztő klubfoglalkozást tartanak sérült felnőttek részére. Idén megvalósították régi álmukat és elkezdték a sérült fiatalok nyaraltatását, nagy sikerrel.

Havi egy alkalommal különleges színházi produkciókra viszik el a sérült fiatalokat. Céljaik között szerepel intézetek kulturális eszközeinek fejlesztése. Ilyen próbálkozásuk volt már, amit sikeresen teljesítettek.

Ha teheti támogassa az Alapítványt!
Fényszóró Kulturális Alapítvány a szellemi fogyatékosokért Bankszámlaszám: Budapest Bank 10103874-54557143-00000002

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.