Beépül

Nyílt tájépítészeti pályázatot írnak ki a Városliget zöldfelületi rehabilitációjára

A pályázat eredményeképpen többek között jelentősen nő a park zöldfelülete, megújulnak a sport- és rekreációs funkciók, eltűnnek a gondozatlan, használaton kívüli épületek.

2015.07.14 17:09MTI
Facebook

Nyílt tájépítészeti pályázatot ír ki a Városliget zöldfelületi rehabilitációjára és megújítására a Városliget Zrt. - közölte a társaság kedden az MTI-vel.

A Liget Budapest fejlesztésért felelős társaság ezt az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta annak kapcsán, hogy az LMP felszólította a kormányt, hogy a Városliget teljes parkosítására is kérjen be nyílt tervpályázatokat.

A pályázat - amelyről a Magyar Építész Kamara Tájépítészeti tagozatával, a Magyar Tájépítészek Szövetségével, valamint számos civil szervezettel folytatottak konzultációt - a nyár folyamán jelenik meg - olvasható.

Mint írták, a pályázat eredményeképpen többek között jelentősen nő a park zöldfelülete, megújulnak a sport- és rekreációs funkciók, eltűnnek a gondozatlan, használaton kívüli épületek és a felesleges betonfelületek, új játszóterek, sportpályák, kerékpárutak és egy futókör is lesz majd a megújult parkban.

A közlemény szerint a pályázatnak fontos feladata lesz a térszerkezet fejlesztése, az értékes növényzet védelme, a szükséges zöldállomány pótlásának és frissítésének hosszú távú ütemezése, új cserjék, évelők telepítésével és a meglévő pázsitfelület megújításával.

Továbbá a park intelligens üzemeltetésének felállítása - fejlettebb öntözőrendszerek, koordinált szemétszállítás, közbiztonságot érintő fejlesztések - is a projekt kiemelt feladata lesz.

A projekt keretében elkészült a Városliget teljes körű fakatasztere, amelyhez hasonló léptékű felmérés a liget történetében korábban még nem készült. A felmérés tartalmazza az összes, több mint 6300 fa pontos helyét, törzsátmérőjét, és alkalmas minden fa pozíciójának pontos meghatározására - olvasható.

Heltai László, az LMP VI. kerületi önkormányzati képviselője keddi sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: a Városliget parkjának megújítását mindenképpen szükségesnek tartják, ugyanakkor az oda tervezett új épületek megépítésével nem értenek egyet. A kabinet tervei ráadásul hónapról hónapra változnak, az LMP ezért indokoltnak látja, hogy készüljön építkezéssel nem számoló parkrendezési terv is - fűzte hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.