Siker!

A Saul fia a 2015-ös LUX-díj elődöntősei között

Két magyar vonatkozású film, Nemes László Saul fia című filmje és Alexander Nanău román-magyar-német koprodukcióban készült Totó és nővérei című alkotása is bekerült a LUX-díj tíz elődöntős filmje közé.

2015.07.05 19:12ma.hu

A 10 film listáját az 50. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon hirdették ki, július végén közülük választják ki a három döntős filmet. A LUX-díj az Európai Parlament filmdíja, melynek célja az európai mozi népszerűsítése.

A 2015-ös LUX-díj jelöltjei ábécésorrendben:

- 45 YEARS (45 év) – rendező: Andrew Haigh – Egyesült Királyság
- A PERFECT DAY (Egy tökéletes nap) – rendező: Fernando León de Aranoa – Spanyolroszág
- HRÚTAR (Kosok) – rendező: Grímur Hákonarson – Izland, Dánia
- LA LOI DU MARCHÉ (A piac törvénye) – rendező: Stéphane Brizé – Franciaország
- MEDITERRANEA – rendező: Jonas Carpignano – Olaszország, Amerikai Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Katar
- MUSTANG – rendező: Deniz Gamze Ergüven – Franciaország, Németország, Törökország, Katar
- SAUL FIA – rendező Nemes László – Magyarország
- TOTO SI SURORILE LUI (Toto és nővérei) – rendező: Alexander Nanău – Románia, Magyarország, Németország
- UROK (A lecke) – rendezők: Kristina Grozeva és Petar Valchanov - Bulgária, Görögország
- ZVIZDAN (Tűző nap) – rendező: Dalibor Matanić – Horvátország, Szlovénia, Szerbia

Az elődöntős filmek

A LUX-díj az idén különös hangsúlyt fektet a fiatal rendezők munkájának kiemelésére.
Öt első nagyjátékfilmes fiatal és ígéretes rendező – Jonas Carpignano,  Deniz Gamze Ergüven, Nemes László, Kristina Grozeva és Petar Valchanov – filmje került a tíz közé idén. Szintén fiatal rendező munkája a Toto és nővérei (Alexander Nanău) és a Kosok (Grímur Hákonarson).

Grímur Hákonarson Kosok című filmje az első izlandi film, mely bekerült a LUX-díj elődöntősei közé.

Fernando León de Aranoa fekete komédiája, a Tökéletes Nap, és a Toto és nővérei című dokumentumfilm rámutatnak arra, hogy a LUX-díj elődöntősei a filmműfajok széles skáláját fedik le.

Az elődöntős filmeket Pavel Svoboda, az Európai Parlament Jogi Bizottságának elnöke, Bogdan Wenta, az EP Kulturális és Oktatási Bizottságának tagja, Doris Pack, a LUX-díj koordinátora és Karel Och, Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál művészeti vezetője és a LUX-díj zsűrijének tagja jelentette be.

Rok Biček Osztályellenessége a közönségdíjas

A 2014-es LUX-díj filmjeinek közönségdíjasát is bejelentették ma este. A legtöbb közönségszavazatot a tavalyi jelöltek közül Rok Biček Osztályellenség című filmje kapta.

A LUX-díj és a LUX-filmnapok

Az Európai Parlament minden évben a LUX-díjjal tünteti ki a legjobb európai filmet, amely fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet és az európai értékekkel foglalkozik. A díj célja, hogy népszerűsítse az európai filmeket és nagyobb közönség számára is elérhetővé tegye azokat, illetve a mozik segítségével ösztönözze a kulturális párbeszédet a nemzetek között.

A 10 elődöntős film közül választják ki a LUX-díj három döntős filmjét, melyeket a Velencei Napok alatt tartott sajtótájékoztatón jelentenek be július végén. A három film közül kerül ki a 2015-ös LUX-díj nyertese, melyet az év végén az Európai Parlament strasbourgi ülésén adnak majd át.

A három döntős filmet az EU összes hivatalos nyelvén, így magyarul is feliratozzák és az összes uniós országban bemutatják a LUX-filmnapok keretében. A győztes filmet a hallás- és látássérültek számára is elérhetővé teszik majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.