A mizantróp Mácsai Pállal és Für Anikóval!

Gothár Péter rendezte Molière-előadás az Örkényben!

A Gothár Péter rendezte Molière-előadás a francia színpadok hagyományos három botütése helyett akként kezdődik el az Örkény István Színházban, hogy az előszínpad közepére állított habzóboros palack elsül. Anélkül, hogy hozzányúlt volna bárki is, kiröpül dugója és az égnek lövell a krachedli. Elpukkan a libapezsgő. Nevetnek a nézők. Noha egyetlen szó sem hangzott el. A habzóbor megágyaz az előadásnak.

2008.09.30 17:30ma.hu

A szín közepén Gálffi László (Alceste) és Polgár Csaba (Philinte) cigarettázva, könnyedén mondják a Petri György fordította verseket. Berzsenyi Kriszta mai ruháit hordják. 

A Céliméne-t játszó Hámori Gabriella jól viseli estélyijét. Ahányszor kimegy: ruhát vált és másik hosszúszárú virággal jobbjában jő vissza. A nők haja vékony drótból épített kócszobor. 

A rendező tervezte szeszélyes áttörésű díszlet japáni szobabelsőre emlékeztet. A háttér szövevényes növényzet. Yorishiro, szent japán hely. Ide illeszkedik be a legvégén a világból kivonuló Alceste. 

Földes Eszter és Ruzsik Kata színiiskolások hajukba keresztbe betűzött japán kötőtűkkel szobalány-gésák rendet tesznek, kézhez adnak, besürögnek, kisietnek. 

A finalettóban a színen egybegyűlő minden szereplő csigás, fehér parókában énekeli a Lully modorában megzenésített népdalt. Az egy ültében adott másfél órás előadás végén megismétlik finálé ultimóként. Mácsai Pál hibátlan ritmusérzékkel Oronte a dühödt úri dilettáns. Kerekes Éva szellemes Arsinoé. 

Znamenák István vendég Kaposvárról, Für Anikó pedig rendhagyó módon férfit játszik a darabban.

Következő előadások: 

2008. október 3., 11. és 24.
Örkény István Színház

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.