Elismeréssel szólt a többgyermekes családokról

Ferenc pápa: a jó katolikusok nem "olyanok, mint a nyulak"

Visszatért a népes családok kérdésére Ferenc pápa a Vatikánban szerdán tartott általános audiencián, miután az előző nap úgy foglalt állást, hogy a jó katolikusok nem "olyanok, mint a nyulak", hanem a "felelősségteljes gyermekvállalás" kell vezesse őket.

2015.01.21 17:01MTI

Ferenc pápa a társadalom pilléreinek nevezte a családokat és reménynek a sokgyermekeseket. Kijelentette: a gyermek ajándék és áldás. A katolikus egyházfő a népes családokról beszélt a Srí Lankán és a Fülöp-szigeteken tett egyhetes látogatását követő első vatikáni általános audienciáján. Üdvözölte a Párizsban vasárnapra meghirdetett Menet az életért megmozdulást.

A többgyermekes családokról szólva Ferenc pápa nem idézte, de utalt az ázsiai útjáról hazatérő repülőgépen hétfőn mondott szavaira. Újságírókkal beszélve a pápa akkor hangoztatta: nem igaz, hogy a jó katolikusok "olyanok, mint a nyulak". Az egyházfő felelősségteljes gyermekvállalást szorgalmazott, amely szerinte megköveteli, hogy a szülők szabályozzák gyermekeik megszületését. Hozzátette, hogy ennek módjaira egyházi tanítás létezik.

Az egyházfő hasonlata nagy visszhangot váltott ki. Ferenc pápa ezért tért vissza a többgyermekes családok kérdésére kiegészítve korábbi kijelentéseit. Az audiencián megjegyezte, hogy az a nézet is téves, miszerint a sokgyermekes családok okozzák a szegénységet. A szegénység legfőbb oka egy olyan gazdasági rendszer, amely nem az embert, hanem a "pénzistent" állítja a középpontba - hangoztatta.

Nunzio Galatino, az olasz püspöki kar (CEI) elnöke szerint Ferenc pápának a nyulakkal való hasonlata azért okozott meglepetést, mivel Ferenc pápa szokása szerint "keresetlen" szavakkal fogalmazott. "Az egyházfő egyszerűen csak azt akarta mondta, hogy lehet több gyermeket világra hozni, de ne a puszta ösztön vezesse az embert" - hangsúlyozta Galatino püspök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.