Aranykor

Barokk dívák párbaja a Müpában

A késő barokk éra dívapárbajainak világát elevenítik fel az itáliai operairodalom első aranykorának ünnepelt előadói, Simone Kermes és Vivica Genaux a Cappella Gabetta barokk zenei együttes kíséretében december 1-jén a Művészetek Palotájában (Müpa).

2014.11.25 16:57MTI

A barokk kor énekesei szívesen szálltak "ringbe", hogy a közönség eldönthesse, kié a díszesebb koloratúra, a nagyobb hangterjedelem, ki tud magasabb és mélyebb vagy egy levegőre több hangot elénekelni.

Az első opera megszületése új fejezetet nyitott az európai zenében, olyannyira, hogy a késő barokk Itáliában már nagyon népszerűek voltak a műfaj által megteremtett korabeli szupersztárok, a dívák zenés "párbajai", a komponisták pedig egyre nehezebb, elénekelhetetlennek hitt áriákat írtak számukra - emlékeztet az MTI-hez eljuttatott közleményében a Művészetek Palotája.

Ezt a nemes hagyományt eleveníti fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben hallható "hang-verseny", felidézve két 18. századi "szupersztár", Faustina Bordoni és Francesca Cuzzoni versengését. A Müpa közleménye szerint az estén a stílus ma élő két legnagyobbja áll színpadra: Simone Kermes Németországban tökéletesítette tudását, Vivica Genaux pedig Alaszkából indult világhódító útjára.

A nadrágszerepekben is egyre gyakrabban fellépő, jelenleg Velencében élő Genaux nem csupán Grammy-jelöléssel büszkélkedhet, hanem azzal is, hogy olyan együttesek gyakori vendége, mint a Complesso Barocco, olyan házak hívják rendszeresen énekelni, mint a Metropolitan Opera, és olyan művészekkel látható a színpadon, mint René Jacobs.

Német kihívója hasonlóképp elismert tehetség: Simone Kermes fellépett már egyebek mellett a párizsi Théatre des Champs-Élysées-ben, a stuttgarti Staatsoperben és a bonni operaházban, és 2011-ben megnyerte az Echo Klassik díját az Év énekese kategóriában.

Virtuóz temperamentumához leginkább a barokk és korai klasszikus áriák illenek. A zenei kíséretet a neves csellista, a Müpában nemrég nagy sikert aratott Sol Gabetta és bátyja által alapított, a kor zenéjére specializálódott, historikus hangszereken játszó együttese adja.

A produkció együttműködésük újabb gyümölcse, hiszen a Faustina Bordoni emlékének szentelt, nagy sikert aratott lemezét is Vivica Genaux közreműködésével vette fel a Cappella Gabetta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.