Média Mecenatúra

A szolnoki képzőművészeti filmfesztivál fődíjasai

Bucsi Réka animáció, Nagy Dénes dokumentumfilm, Alexander Heringer játékfilm kategóriában nyerte el a szolnoki képzőművészeti filmfesztivál fődíját.

2014.10.20 00:30MTI
Fotó: Facebook/Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál

Az idei Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztiválon a versenyszekció legjobb animációját, dokumentum- és játékfilmjét egyenként félmillió forintos fődíjjal jutalmazták.

Animáció kategóriában Bucsi Réka Symphony No. 42 című munkája nyerte az elismerést az animáció és a hang összekapcsolásának példaértékű megoldásáért, és azért, mert a film a maga végtelen szabadságával a nézőt is mintegy alkotótárssá teszi.

Nagy Dénes Másik Magyarország - Töredékek egy falu hétköznapjaiból című dokumentumfilmje, amely a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja támogatásának köszönhetően valósult meg, szintén fődíjas lett. A zsűri kiemelte az alkotás realizmusát, humanizmusát, sallangmentes, nemes letisztultságát. Indoklásuk szerint nemcsak esztétikailag, hanem - és ez sokszor nehezebb elérni - morálisan is kiemelkedő műről van szó.

Játékfilm kategóriában a fődíjat Alexander Heringer Tovatűnt szerencse című filmje kapta korszerű technikájáért, az álló- és mozgókép határterületének filozófiai kérdéseit boncolgató hozzáállásáért és sajátosan mozgalmas stílusáért - tájékoztatták szervezők vasárnap az MTI-t.

A Muhi András producer, Szurcsik József képzőművész és Ulrich Gábor animációs filmrendező által alkotott zsűri különdíjban részesítette Hertelendi Amandát Bánom azt című munkájáért, Dobos Tamást a Másik Magyarország -operatőrét és Juan Pablo Zaramellát Luminaris című munkájáért.

A díjakat Kollarik Tamás a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora adta át, aki beszédében kiemelte a szolnoki filmfesztivál fontosságát, méltatta Demeter István, a Szolnoki Tisza Mozi vezetőjének, az esemény szervezőjének azt a munkáját, amelyet a magyar film érdekében végez. Kollarik Tamás megjegyezte, hogy a már több mint három évtizedes múltra visszatekintő Szolnoki Filmfesztivál, valamint a Budapesten zajló Magyar Filmhét mutatja a magyar filmkultúra erejét és bizonyítja, hogy él a magyar film, valamint a magyar állami filmtámogatási rendszerek is működnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.