Országos Könyvtári Napok

Találkozunk a könyvtárban! - egy hét alatt háromezer esemény

Az OKN egyik fontos célja felhívni a figyelmet arra, hogy a könyvtárak, az ott dolgozó szakemberek felkészültsége nélkülözhetetlen a hatalmas információ-tengerben.

2014.09.29 23:30MTI

Évek óta mintegy ezer könyvtár több mint háromezer programmal csatlakozik az Országos Könyvtári Napokhoz (OKN). A rendszeresen 150 ezer érdeklődő által látogatott eseménysorozatot idén október 13-tól 20-ig rendezik meg, a hívómondat: Találkozunk a könyvtárban!

"Több mint 3700 nyilvános könyvtár van jelenleg Magyarországon, a látogatók száma 2002-ben 26 millió volt, azóta folyamatosan nő. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatokon keresztül 2012 óta mintegy 1,3 milliárd forintot adott a könyvtári szakma részére" - hangsúlyozta Doncsev András, az NKA alelnöke a hétfői sajtótájékoztatón a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

Kitért arra, hogy félszáz kis falut leszámítva minden településen van könyvtár vagy nyilvános szolgáltatást nyújtó hely. Doncsev András hangsúlyozta: az OKN egyik fontos célja felhívni a figyelmet arra, hogy a könyvtárak, az ott dolgozó szakemberek felkészültsége nélkülözhetetlen a hatalmas információ-tengerben.

Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója felidézte, hogy az Informatikai és Könyvtári Szövetség két és fél évtizede kiemelt országos rendezvénynek tekinti a könyvtári napokat, amelyek 2006 óta egységesek tartalmilag és formailag. "Napjainkban a korábbi évtizedektől eltérő könyvtárhasználat van kialakulóban, erre a könyvtáraknak nyitottnak kell lenniük" - fogalmazott a főigazgató.

Ez a nyitottság jellemzi az OKN idei programjait. Ramháb Mária, az országos programbizottság elnöke beszámolt arról, hogy még nem zárult le az idei regisztráció az eseménysorozatra, de az adatok bíztatóak, hiszen a programok száma 2600, a jelentkezett intézmények száma 700 felett van.

"Azt szeretnénk, ha az OKN programjaiból tartós szolgáltatások szülessenek. Így lett a 3 év alattiakra odafigyelve bababaráttá a könyvtárak széles köre, és így vált általánossá az elektronikus információ-szolgáltatás is" - mondta Ramháb Mária. Mint felsorolta, idén például több mint 1200 felnőtt-, 800 kölyök- és 300 tiniprogrammal várják az érdeklődőket, az előadások, beszélgetések száma ezer körül lesz, csaknem félszáz játékot és vetélkedőt rendeznek.

A Találkozzunk a könyvtárban! jelmondathoz kapcsolódva október 13-tól 20-ig kiemelt téma lesz az élő emlékezet, múltunk értékei, az okoskönyvtár, az egészséges életmód. A könyvtárak több településen kilépnek az épületből, az utcán, a plázákban szólítják meg az embereket és hívják fel a figyelmet az olvasás örömére. Október 18-án szombaton a családoké a főszerep, népszerűsítik a társasozás, a zene, a túrázás örömét.

Az OKN-hez kapcsolódó közkedvelt gyerekprogramok közé tartozik a Betűbuli című internetes totó, a több száz csoport részvételével zajló, a tanév végéig tartó kölyök olvasó verseny. Október 17-én Budapesten közös versolvasó villámcsődületet rendeznek, lesz olvasás staféta könyvtáraktól a könyvesboltokig. Az OKN idei arca Rúzsa Magdi.

A hagyományos Könyves Vasárnapot idén október 19-én tartják az OKN keretében, ekkor a könyvtárak országszerte rendkívüli nyitva tartással, rendhagyó programokkal várják a látogatókat.

A sajtótájékoztatón részt vett Biró Albert, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács - Szakértői Tanácsadó Testület elnöke, aki fontosnak nevezte, hogy az elektronikus könyvtárat ne csak a kormány digitalizációs programja alapján képzeljék el, hanem az e-könyv kérdéskör felől is - az OKN-en erről is szó lesz.

"A könyvtárak több látogatót vonzanak a kulturális világban, mint a színházak vagy a mozik. Társadalomformáló helyek, közösségépítő szerepük erősödik a 21. században" - jelentette ki Biró Albert.

Az OKN október 20-án Kecskeméten egy konferenciával zárul. A könyvtárak a http://osszefogas.kjmk.hu honlapon regisztrálhatnak az OKN-re, itt található a részletes program is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.