Biblia Éve 2008

Váradi Biblia - A Biblia diadala

Közös elhatározás és egyetértés nyomán az idei esztendőt a Biblia éveként ünnepeljük. A keresztyénség "alapdokumentumának" is tekinthető Szentírást minden keresztyén felekezet a legfontosabb könyvének tekinti, mivel maga a Mindenható Isten szólal meg benne.

2008.08.29 15:21ma.hu

Nagyvárad városa azon városok közé tartozik, amely a Bibliafordítás és - nyomtatás terén (is) kiemelkedően nagyot alkotott akkor, amikor a 17. század közepén tervbe vette a – széljegyzetekkel ellátott – Szentírás újra fordítását és kinyomtatását. A munkálatokat teljes mértékben nem sikerült befejezni, mivel az 1660-as török invázió és várostrom következtében a nyomtatási munkálatokat le kellett állítani és a majdnem kész Szentírás fólióit a nyomdai gépekkel együtt, részben Kolozsvárra, részben pedig Debrecenbe kellett átszállítani.

Külön érdekessége a vészterhes időszaknak és ostromnak az a momentuma, mikor az Anyaszentegyház és város akkori elöljárói, vezetői közös ügyüknek tekintették a Szentírást, és paktumban rögzítették az ostromban felülkerekedő törökökkel az elvonulás feltételeit. A paktum egyik legfontosabb pontja, kitétele az volt, hogy a már majdnem kinyomtatott Bibliának szabad elvonulást biztosítsanak. Ehhez az ostromló törökök példaértékű módon hozzájárultak, sőt a janicsárok még sorfalat is álltak. A Biblia így diadalmasan hagyhatta el a várat és a várost, és bár ha rövid ideig is, de békét teremthetett a szemben álló felek között.

Legyen a Biblia ma is minden nép és felekezet között a békességet és egyetértést munkáló Isten közöttünk való jelenlétének a szimbóluma. Úgy gondolom, hogy a Biblia lehet ma is minden felekezetközi kérdés vagy polémia, illetve bármely nemzetiségi és társadalmi probléma megoldásának a kulcsa. Ez az egyetlen könyv, amely ma is békességet teremthet és reménységet adhat mindenkinek.


Szereplők:

A vár-tánc-játékban résztvevő 196 gyermek és fiatal részben Nagyváradról, részben Törökországból érkezik.

Ali Csengizade - Kösze Ali (1658-1664) temesvári és borosjenői pasa, Várad ostromának vezére (szerdár)
Szejdi Ahmed (1659-1660 budai pasa)
II. Rákóczi György - erdély fejedelme
Barcsay Ákos - az erdélyi török párt vezére, rövid ideig Erdély fejedelme Tisza István, borosjenői -az Aranyos bástya kapitánya
Haller Gábor, Várad ostroma alatt a törökök rabbilincsbe zárják
Balogh Máté - Várad várkapitánya
Ibrányi Mihály, vajai - az ostrom hős halottja
Szalárdi János - a kapitulációs pontokat ő szerkesztette
Köleséri Sámuel - teológus, a váradi bibliát széljegyzetekkel látta el Mártonfalvi György - tanár váradon
Szenczi Kertész Ábrahám - nyomdász
Lorántffy Zsuzsanna - református nagyasszony  I. Rákóczi György özvegye Báthory Zsófia somlyói - II. Rákóczi György felesége
Paskó Kristóf, székelyhídi - krónikás

Váradi Biblia avagy Váradnak kegyetlen viadalok által lött Török kézbe esése

A Biblia diadala

Táncjáték
Ősbemutató Debrecen,
Kossuth tér a Nagytemplom előtt 2008. augusztus 30. 20. 00 óra Bemutatja a Csillagocska Alapítvány:
a Csillagocska
Galagonya
Ezüstperje
Karasu
Filizer
Lioara Törökország-i gyermektánccsoportok közreműködésével

Köszöntőt mond: Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke Históriás ének: Kobzos Kiss Tamás
énekmondó Pálfi József ötlete alapján
Rendezte, koreografálta: Dimény Levente, László Csaba
Zenéjét szerezte: Molnár Szabolcs
Díszletet és jelmezt tervezte: Holló Cs. Kinga, Buzási Andrea
Szervező: Tiszántúli Református Egyházkerület

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.