Páratlan műkincs

Engedélyükbe került a négyezer éves egyiptomi szobor elárverezése

Visszavonta két múzeum működési engedélyét az Angliai Művészeti Tanács az után, hogy felügyeleti szervük, a northamptoni önkormányzat árverésen magángyűjtőnek eladott egy négyezer éves páratlan egyiptomi szobrot.

2014.08.03 17:32MTI
Forrás: YouTube

A Northampton Museum and Art Gallerytől és az Abbington Park Museumtól vonták vissza azonnali hatállyal legalább öt évre a működési engedélyt, mivel a northamptoni önkormányzat aukción eladta Szekhemkának, a fáraó írnokának időszámításunk előtt 2400-2300 körül mészkőből faragott szobrát, hogy a városi múzeum bővítéséhez anyagi forrásokat teremtsen.

Mintegy 16 millió fontért (6,3 milliárd forint) cserélt gazdát a szobor a Christie's aukciósház londoni árverésén július elején. Az aukciósház a valaha piacra került legjelentősebb egyiptomi szoborként mutatta be a műkincset, amelyet Lord Northampton dédnagyapja ajándékozott Northampton városának 1880 táján.

A szobor a Northampton Museum and Art Gallery gyűjteményét gyarapította. Az angliai művészeti tanács még az árverés előtt figyelmeztette az önkormányzatot, hogy a szobor eladása miatt a múzeum, amelynek gyűjteményéből eladják a műtárgyat, elveszítheti az engedélyét.

A művészeti tanács azzal indokolta döntését, hogy a szobor eladásával megsértették a jogszabályban foglalt alapelveket a múzeumi gyűjtemények gondozásáról.

Az engedélyek elvesztése miatt az önkormányzat és rajta keresztül az intézmények számos központi művészeti célú támogatástól elesnek - olvasható a BBC honlapján.

David Mackintosh, a northamptoni önkormányzat illetékese csalódottságának és értetlenségének adott hangot a döntés miatt, hangsúlyozván, hogy önkormányzatuk egyike annak a néhány helyhatóságnak az országban, amelynek több millió fontos beruházási terve van a múzeumi szektorban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.