Lulu az angyali ördög

Eszenyi Enikő újabb varázslata - izgalmas képkockák

Lulu miatt sorra halnak a férfiak, de hogy miért, azt homály fedi. A szókimondó, döbbenetes, fordulatos, mégis örökkévaló darabot a Pesti Színház mutatja be csütörtökön, a címszerepben Eszenyi Enikővel.

Eszenyi Enikő újabb varázslata képgaléria

2008.01.08 14:41ma.hu

Frank Wedekind, a fiatal német drámaíró a XIX-XX. század fordulóján egy provokatív, a kor erkölcsi normáihoz és polgári értékrendjéhez képest botrányos történetet vetett papírra. A Lulu-témát elõször a Pandora szelencéje címû drámájában dolgozta fel. Vajon mi adja a Lulu örökkévalóságát?

Nyilván különleges stílusa és nyelve is, amely egyszerre társalgó, szellemes, mulatságos, mégis döbbenetesen szókimondó. De a Lulu halhatatlanságának záloga mégis az a bátorság, szenvedélyesség, kérlelhetetlenség, amellyel Wedekind a társadalom repedéseit feltárja.

Egy békésnek, szabályosnak tûnõ világ mélyén olyan elementáris energiák, vágyak és indulatok lüktetnek, amelyeknek elég egyetlen szikra, s az egész rendszer összeomlik, illetve leleplezi saját hazugságait. Ez a szikra Wedekindnél a címszereplõ figurája.

Lulu egyszerre angyal és ördög. Vajon hogy lehet az, hogy e mellett a nõ mellett minden férfi elpusztul - hol bizarr öngyilkosságban, hol véletlenül, hol gyilkosság áldozataként? Hogy lehet az, hogy ugyanabban a nõben találja meg a megváltóját (és a gyilkosát) az elegáns és gazdag világpolgár, az öregedõ hivatalnok, az idealista mûvész, de a magányos grófnõ is?

A Pesti Színház elõadása a történet 1980-as években váratlanul elõkerült õsváltozatát játssza Forgách András kitûnõ fordításában. A címszerepben Eszenyi Enikõt láthatjuk. Partnerei többek között: Tordy Géza, Harkányi Endre, Kern András, Kiss Mari. Az elõadás rendezõje: Forgács Péter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.