Francia finomság
Jótékony célra is gyűjtenek az idei Macaron Napon
Harmadik alkalommal rendezik meg csütörtökön Budapesten a szinte kultikussá vált desszert köré szerveződő Macaron Napot, amelynek keretében idén jótékony célokat szolgáló tombolát is tartanak.
2014.03.20 07:30MTI
Délután három órától várják az édesszájúakat a Bálna Budapest első emeleti termébe, ahol a széleskörű macaronkínálattal érkező cukrászdák mellett egyéb kiállítók is várják az érdeklődőket. Nagy szerephez jutnak a sütemények mellett a kávékülönlegességek, sőt a sós ízek, a teák és a parfümök is - tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.
A legfiatalabbakat gyerekprogram, macaronos színező és ékszerkészítés is várja a Francia Iskola szervezésében.
Idén először a Macaron Napra váltott belépőjeggyel tombolán is részt vehetnek a látogatók, amelynek bevételét jótékony célra fordítják a szervezők: a befolyt összeg az április 23. és 25. között zajló budapesti Anamesa találkozót támogatja. A különleges, művészeti témájú nemzetközi rendezvény az ifjúságot szólítja meg, keretében iskolai közösségekből és különféle szervezetekből érkező mozgássérült és nem mozgássérült fiatal európai tehetségek, művészek fognak össze és alkotnak együtt. A francia, görög és magyar kezdeményezésre megszületett Anamesa találkozó fővédnöke Hozleiter Fanny (Mosolyka) mellett Geszti Péter lesz.
A Macaron Napon a korábbi évekhez hasonlóan idén is lesz macaronverseny: a kiállítók, valamint előre regisztrált "amatőr" macaronkészítők két kategóriában - szabadon választott és csokis macaron - jelölhetik desszertjeiket. A győztesekről szakmai zsűri dönt.
A macaron Franciaországban népszerű, különleges desszert, első ránézésre leginkább habcsókra hasonlít. Eredetileg olasz származású: történetét tekintve a különböző források eltérnek, de általában megegyeznek abban, hogy az apró süteményt Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15. században. Akkor a maccarone név még nem ezt a desszertet takarta, hanem bármilyen apró édességet, amely tojásfehérjéből és darált mandulából vagy más olajos magból készült. Olaszországból kikerülve aztán nemzetközi karrierbe kezdett, amely leginkább a francia cukrászdákban teljesedett ki. Ma az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék.
Darált mandulából, cukorból és tojásfehérjéből készül a két kis, általában 3 cm átmérőjű, a legváltozatosabb színekben pompázó korong, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel tapasztanak össze.
A budapesti Macaron Nap részletes programja megtalálható a rendezvény honlapján.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 19:30 Megválasztották az új pápát
- 18:20 Brutális fejszés támadás a Varsói Egyetemen - egy nő életét vesztette
- 16:29 Vízszivárgás miatt meghatározatlan időre bezárták a parajdi sóbányát
- 14:26 Seattle-ben több tucat Izrael-ellenes tüntetőt vettek őrizetbe Washington állam egyetemén
- 12:24 Gyurcsány Ferenc visszavonul a közélettől
- 10:23 Budapesten fogták el egy bűnszervezet Lengyelországban körözött vezetőjét
- 8:22 Nyugdíjkorrekciót javasol a miniszterelnöknek írt levelében a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06