Elektrokiállítás

Töltődj fel!

"Misztikus" kísérletek, villamdelejes forgony, influenciagép - izgalmas, meghökkentő jelenségek a Közlekedési Múzeum "Töltődj fel! - A villamosság térhódítása" című kiállításán.

2014.03.08 16:51ma.hu
A Jedlik-féle dinamó

Az egykor a főúri szalonok szórakoztató, meghökkentő kísérleti eszközéből, a delejességből a 19. század végére kialakult a háztartási berendezéseket működtető villamosenergia hálózat.

A tárlat bemutatja a „villamosság” kialakulását, kiemelve az erősáramú elektrotechnika magyar vonatkozású vívmányait. Megtekinthető Bláthy Ottó Titusz eredeti több, mint 110 éves fogyasztásmérője, Jedlik Ányos dinamójának hiteles másolata. Működtethető a világ első villanymotorja, Jedlik Ányos forgonyának változata.

A látogatók működő múlt századi eszközökkel, interaktív elemekkel betekintést kaphatnak a felvilágosodás korának főúri szalonjaiban végzett látványos, misztikusnak tűnő kísérleteibe, megcsodálhatják az elektron, az ionsugarak, a röntgensugarak felfedezését szolgáló kísérletek elengedhetetlen eszközét, egy több ezer voltos feszültség előállítására szolgáló szikrainduktor kisülését. Villanyáram fejleszthető egyenáramú dinamóval, s látványos fényjelenségek kíséretében egy 19. századi influenciagépet is kipróbálhatnak.

A kiállításban részletesen ismertetik a transzformátor működését, s megtudhatjuk, hogy egy „kutyaólnak” milyen szerepe volt az áramszolgáltatásban. Mindennapi életünk elválaszthatatlan, régi, formatervezett villamos háztartási eszközei is megtekinthetők a tárlaton.

A Közlekedési Múzeumban, 2014. március 7-től június 29-ig tekinthető meg az MMKM Elektrotechnikai Gyűjtemény kibővített utazó interaktív kiállítása.

A kiállítást szakmai anyaggal támogatta: Jedlik Ányos Társaság Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.