Spanyol fotóművészet a Cervantes Intézetben!

Megtekinthető A fotográfia szerepe című kiállítás

A Budapesti Cervantes Intézet, mely céljául tűzte ki a spanyol nyelv terjesztését, június 24-én megnyitotta "A fotográfia szerepe" című kiállítását, melynek legfőbb elve, hogy hitelesen prezentálja az 1950-80-ig terjedő időszakban a spanyolországi fotóművészek munkásságát.

2008.07.30 14:00ma.hu

A spanyol fotózás meghatározó része három nagyszerű magazin, a Nueva Lente, az Afal és a Photovisión. 

Az újságok képei újra megelevenedtek, vándorkörútra indultak Európa-szerte, hozzánk Athénból érkeztek, innen pedig Belgrádba viszik őket tovább. 

Az Alfa magazin képei, abból is adódóan, hogy az 50-es években készültek, kevésbé harsányak, sok-sok portré, életképek (anya gyermekével, utcán "elkapott" pillanatok) gazdagítják. Az atlétatrikós középkorú férfi, a fiatal lány (Michele), a profilból fotózott nő és az abszolút favorit: a kecses, elegáns, kalapos hölgy képe a feborult ütött-kopott székek között. Magával ragad és színes forgatagával, elgondolkodtató fotóival nem hagynak ingerek nélkül a Nueva Lente (Új Lencse) magazin büszkeségei. 

A Nueva Lente a 60-as, 70-es évek társadalmát, világát tárja elénk, talán egy kicsit másképp, mint ahogy azt eddig megszokhattuk. 

A harmadik újság, a Photovisión, a Nueva Lente utódaként jött létre, avantgárd hagyományokat folytatván. 

A kiállítás augusztus 14-ig marad Budapesten a Cervantes Intézetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.