Több mint 200 év után

Hosszú-hosszú idő óta először külföldön a Haldokló gladiátor

A Kr. u. 1. vagy 2. századból származó márványszobor egy halálra készülő gladiátort ábrázol. Earl A. Powell III., a galéria igazgatója művészettörténeti mesterműnek nevezte a múzeumban csütörtökön bemutatott alkotást.

2013.12.13 12:03MTI
Forrás: youtube.com

Több mint kétszáz év után először hagyta el Olaszországot a Galata Morente (Haldokló gladiátor) című ókori római szobor, amelyet márciusig a washingtoni Nemzeti Galériában állítanak ki.

A Kr. u. 1. vagy 2. századból származó márványszobor egy halálra készülő gladiátort ábrázol. Earl A. Powell III., a galéria igazgatója művészettörténeti mesterműnek nevezte a múzeumban csütörtökön bemutatott alkotást, amely szerinte a legyőzött ellenfél bátorságát mutatja be.

A Galata Morente egy római kertből került elő 1621 és 1623 között. A hamar híressé vált alkotásról spanyol és francia uralkodók is készíttettek másolatot.

A szobrot a római Capitolium Múzeum adja kölcsön az olasz nagykövetség Olasz Kultúra Éve elnevezésű amerikai rendezvénysorozata keretében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.