Egyszerű vacaknak nézte az értékes kincset

Kincset talált, de a felesége majdnem eldobta

"Koszos vacak"- így jellemezte azt az egészen ritka és értékes viking ezüstkarperecet egy nő, amit férje talált egy szántóföldön Észak-Írországban.

2013.09.09 19:27MTI
http://www.freedigitalphotos.net

David Taylor nem fogadott szót, hanem megtisztogatta és kapcsolatba lépett a legközelebbi múzeummal. Neje egy bika elhullajtott orrkarikájának vélte a "koszos vacakot", Taylor azonban nem, és örül, hogy nem engedelmeskedett felesége parancsának: a karperecet hétfőn hivatalosan is kincsnek nyilvánították.

Szakértők szerint a 950 és 1100 közötti időszakból származik. Pontos pénzbeli értékét még nem határozták meg. Az ezüstkarperec tömege 4,5 dekagramm, feltehetően egy harcos karját ékesítette, de pénzként is funkcionált.

A mai Észak-Írország területét ezer éve a vikingek uralták - többek közt Thorfinn, a koponyahasító -, a karperechez hasonló leletek mégis ritkák ír földön.

Taylor egyébként sógora szántóföldjén találta a kincset, miközben segített neki jókora kövektől megtisztítani a parcellát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.