Mulatság, parti

Wagner évforduló, minden pátosz nélkül

Pátosz nélkül, "komolytalanul" emlékezik Richard Wagner születésének 200. évfordulójára Bayreuth városa, a bécsi Volksoper, valamint az erli Tiroli Fesztivál. Nagyszabású táncmulatságot szerveznek, amelyen fiatal zeneszerzők mutathatják be a Mester által ihletett műveiket.

2013.05.22 08:56MTI
Fotó: MTI

Az ünnepi játékoknak helyt adó város szerda este fiatalok számára szervez Wagalaweia címmel partit. 

Az üvegcsarnoknak nevezett helyszínre a belépés fél kilenctől ingyenes, örülnek, ha valamelyik Wagner-opera hősének jelmezében érkezik a vendég. A táncmulatságon fiatal zeneszerzők olyan darabjait is megszólaltatják, amelyeket a nagy mester ihletett. 

A bécsi Volksoperben az igazgató, Robert Meyer lesz a Ring egy este című előadás narrátora. A produkcióban jeles művészek szerepelnek: Sebastian Holecek Wotant, Jörg Schneider Logét, Martin Winkler Alberichet személyesíti meg. 

Alexandra Kloose alakítja Frickát és Irmgard Vilsmaier Brünnhildét, a karmesteri pultnál a dortmundi zeneigazgató és a BBC National Orchestra of Wales vendégkarmestere, Jac van Steen debütál a Volksoperben. Ám az előadás rendkívül humoros lesz, a 2011-ben elhunyt Loriot művésznevű filmes, színész, rendező alkotta a Ring egy estén című játékot az 1990-es évek első felében. 

A Vicco von Bülow néven is ismert művész - eredetileg Bernhard Victor Christoph Carl von Bülow - távoli rokona Hans von Bülownak, aki Wagner második feleségének, Liszt Cosimának első férje volt. Az első humoros "hódolatot" júniusban a Tannhäuser 80 perces változata követi, ez az 1857-es Johann Nestroy operapersziflázs felújítása.
 
A decemberben megnyílt remek tiroli fesztiválcsarnok, a Festspielhaus Erl vezetői úgy vélik, a nagyszabású megemlékezések között az új intézmény hangja elveszne, ha nem valami különlegességet "tálalna" fel. 

Erlnek azonban meg kell szólalnia - hangsúlyozzák, így a kelet-tiroli zenészbandát a fúvósokból, egy harmonikásból, egy hegedűsből, illetve hárfásból álló Franui Musicbanda Wagner műsorral nyitja a fesztivált.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.