"Alkalomhoz illő" édességeket kínálnak

A szecessziós programok Gödöllőn

A barokk kor és a nők tiszteletére rendezett tematikus évek után idén a szecesszió jegyében összeállított programsorozatot indítanak Gödöllőn.

2013.03.02 12:43MTI

A Pest megyei város híres szülötteinek és egykori lakóinak ízlése szerint készített tortáknak - élükön az Erzsébet királyné és a Mária Terézia által kedvelt finomságokkal - korábban nagy sikerük volt, remélhetőleg a látogatók hamar megszeretik a már javában készülő, Ady Endréről és Lédáról elnevezett tortákat, valamint a szecesszió stílusjegyeit magán viselő desszertet is - mondta Szoljár Csaba, a Solier étterem és cukrászda igazgatója.
   
Tájékoztatása szerint a különleges ínyencségek megalkotását mindig hosszas kutatómunka előzi meg: áttanulmányozzák például az adott kor sajátosságait, szakácskönyveit, ízvilágát, és persze az ünnepeltek kedvenc édességeit is. Hasonlóképpen néztek utána a gödöllői művésztelep tagjaként is ismert, a költészetében szecessziós jegyeket is felvonultató Ady Endre gasztronómiai "szokásainak": mint kiderült, a költő kedvence a kapros-túrós lepény és a puliszka volt, erre az információra építettek a nevét viselő torta összeállításánál is.
   
A torta alapját egy csokoládés-vaníliás piskóta képezi, melyen belül édes kapros–túró mousse, barackos puliszka (kukorica darapuding) és sárgabarack lekváros rétegek váltogatják egymást. Az egészet barackzselé és egy mintás csokoládé lapocska zárja le - tette hozzá Szoljár Csaba.
   
Ady múzsája, Léda (Brüll Adél) - aki élete utolsó szakaszát egy gödöllői villában töltötte - származásánál fogva a zsidó hagyományokat részesítette előnyben étkezéseinél, de ízlésében a Párizsban megszokott könnyedség is nyomot hagyott. E kettősség jellemzi a mákban, almában, dióban és csokoládéban gazdag Léda tortát. Az ínyencség alapja egy sűrű csokoládés-mákos piskótatészta, melyet könnyű diókrém, almaragu, Sacher piskóta és légies kávéhab tesz izgalmassá - mutatta be a készülő édességet a cukrászda igazgatója.
   
Egy szecessziós desszerttel is készülnek a tematikus évre, a lágy mangó mousse-t és fűszeres csokoládékrémet magában rejtő finomságot a roppanós csokoládé héj és a pikáns menta zselé teszi élvezhetővé.
   
A különleges csemegék bemutatójára március 23-án, a "Jó kormányos - Körösfői Kriesch Aladár születésének 150. évfordulója" című kiállítás megnyitóján (amely egyben a gödöllői tavaszi napok nyitó rendezvénye is), a városi múzeumban kerül sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.