"Alkalomhoz illő" édességeket kínálnak
A szecessziós programok Gödöllőn
A barokk kor és a nők tiszteletére rendezett tematikus évek után idén a szecesszió jegyében összeállított programsorozatot indítanak Gödöllőn.
2013.03.02 12:43MTIA Pest megyei város híres szülötteinek és egykori lakóinak ízlése szerint készített tortáknak - élükön az Erzsébet királyné és a Mária Terézia által kedvelt finomságokkal - korábban nagy sikerük volt, remélhetőleg a látogatók hamar megszeretik a már javában készülő, Ady Endréről és Lédáról elnevezett tortákat, valamint a szecesszió stílusjegyeit magán viselő desszertet is - mondta Szoljár Csaba, a Solier étterem és cukrászda igazgatója.
Tájékoztatása szerint a különleges ínyencségek megalkotását mindig hosszas kutatómunka előzi meg: áttanulmányozzák például az adott kor sajátosságait, szakácskönyveit, ízvilágát, és persze az ünnepeltek kedvenc édességeit is. Hasonlóképpen néztek utána a gödöllői művésztelep tagjaként is ismert, a költészetében szecessziós jegyeket is felvonultató Ady Endre gasztronómiai "szokásainak": mint kiderült, a költő kedvence a kapros-túrós lepény és a puliszka volt, erre az információra építettek a nevét viselő torta összeállításánál is.
A torta alapját egy csokoládés-vaníliás piskóta képezi, melyen belül édes kapros–túró mousse, barackos puliszka (kukorica darapuding) és sárgabarack lekváros rétegek váltogatják egymást. Az egészet barackzselé és egy mintás csokoládé lapocska zárja le - tette hozzá Szoljár Csaba.
Ady múzsája, Léda (Brüll Adél) - aki élete utolsó szakaszát egy gödöllői villában töltötte - származásánál fogva a zsidó hagyományokat részesítette előnyben étkezéseinél, de ízlésében a Párizsban megszokott könnyedség is nyomot hagyott. E kettősség jellemzi a mákban, almában, dióban és csokoládéban gazdag Léda tortát. Az ínyencség alapja egy sűrű csokoládés-mákos piskótatészta, melyet könnyű diókrém, almaragu, Sacher piskóta és légies kávéhab tesz izgalmassá - mutatta be a készülő édességet a cukrászda igazgatója.
Egy szecessziós desszerttel is készülnek a tematikus évre, a lágy mangó mousse-t és fűszeres csokoládékrémet magában rejtő finomságot a roppanós csokoládé héj és a pikáns menta zselé teszi élvezhetővé.
A különleges csemegék bemutatójára március 23-án, a "Jó kormányos - Körösfői Kriesch Aladár születésének 150. évfordulója" című kiállítás megnyitóján (amely egyben a gödöllői tavaszi napok nyitó rendezvénye is), a városi múzeumban kerül sor.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 10:04 Gál Péter: tavaly 1,7 millió hektoliter bort fogyasztottak Magyarországon
- 8:03 KSH: a bruttó átlagkereset 708.300 forint volt,
- 6:02 MVM: júliustól kizárólag elektronikus energiaszámlát kapnak a nem lakossági ügyfelek
- 20:59 Olasz bíróság: a migránsokat szállító civil hajóknak saját országukban kell kikötni
- 18:58 Számlagyárat lepleztek le a Budapesti Nagybani Piacon
- 16:01 Alex Soros Hillary Clinton volt vezető tanácsadójával kötött házasságot New Yorkban
- 14:57 Új COVID-variáns terjed - borotvapengeszerű torokfájdalom a fő tünet
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06