Őszi esemény

Osztrák művészek grafikái a Salétromban

Graphix címmel Gunter Damisch, Hubert Scheibl és Hans Staudacher osztrák művészek grafikáiból rendez kiállítást november 7-től 30-ig a Salétrom by Loffice-ban a Gaudens Pedit Galéria.

2012.11.02 16:29MTI

A lienzi galéria az Art Market Budapest 2012 kortárs képzőművészeti vásáron november 8. és 11. között elsősorban Gunter Damisch, Hubert Scheibl és Hans Staudacher olajképeit, a Salétrom by Loffice tereiben pedig a három művész grafikáit mutatja be - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Damisch, Scheibl és Staudacher papírmunkáival az október közepén megnyílt, Salétrom utcai újgenerációs kulturális színtérben találkozhat első alkalommal a magyar közönség.

A szervezők közleménye szerint Hans Staudachert (1923, St. Urban) az 1945 utáni osztrák művészet legjelentősebb megújítói között tartják számon. Az expresszivizmushoz és tasizmushoz közel álló festészetének előképeire az ötvenes évek Párizsában talált rá. A 2004-ben az Osztrák Tudományos és Művészeti Becsületkereszttel is kitüntetett autodidakta művész elsősorban Georges Mathieu képvilágának hatása alatt fejlesztette ki a lírai informel egy sajátosan önálló változatát. Staudacher gouache munkáit ugyanazzal a kompozíciós eljárással hívja életre, mint nagy vásznait.

A papír és vászon munkák közötti stiláris kapcsolat Hubert Scheibl alkotói világában másképpen igazodik egymáshoz. Az 1952-ben született művész, a Neue Wilde csoport tagjaként már fiatalon híressé vált. Sima és felsértett nedves festékrétegekből építkező, erőteljes színvilágú absztrakt olajfestményeinek asszociatív terei gyakran tájképek benyomását keltik. Papírmunkáit a festményekhez képest redukált színhasználat, valamint a képtéren keresztülhúzódó törékeny vonalháló jellemzi.

Gunter Damisch (1958, Steyr) műveire is jellemző a líraiság, illetve az asszociatív tér és jelentésrétegek alkalmazása. A szintén a Neue Wilde mozgalom osztrák képviselői közé tartozott festő jelenleg a bécsi Képzőművészeti Akadémia professzora. Képi világát archaikus jelek, ovális, körszerű vagy hosszúkás formák, kígyóvonalak, amőbaszerű lények és vibráló galaxisok népesítik be. Papírmunkái, amelyek folyamatosan fejlődő formanyelvének kiindulási pontját jelentik, stilisztikai szempontból megfelelnek változatos színvilágú vásznainak.

A Salétrom a közösségi irodatereiről és művészeti mentorprogramjáról ismert Loffice új kulturális színtere, amelyet úgy alakítottak ki, hogy nyerstégla és látszóbeton felületek kombinációjával, mintegy 9 méteres belmagasságával megfeleljen a kortárs művészeti kiállítóterek iránti legmagasabb szintű elvárásoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.