Kékfestőktől a kovácsokig
Képek - Több százan mutatták be a régmúlt mesterségeket
Idén 26. alkalommal rendezték meg a Szent István napi ünnepségekhez kapcsolódó Mesterségek Ünnepét, amelynek szokás szerint ezúttal is a Budai vár adott otthont. Képes beszámolónk az eseményről!
2012.08.21 09:59ma.huNehéz a Budai várnál hangulatosabb helyszínt találni a hagyományosan Szent István napi ünnepségekhez kapcsolható Mesterségek Ünnepéhez, de miért is tennék: immáron 26. alkalommal bizonyult tökéletes környezetnek a városi ember számára már csak érdekességszámba menő hagyományos mesterségek bemutatásához a főváros eme kiemelkedő (szó szerint és átvitt értelemben egyaránt) pontja. A rendezvény középpontjában idén a régi, ritka mesterségek és ezek képviselői álltak, így a már évek óta megszokott kosárfonók, szalmaszövők vagy mézeskalács-sütők mellett ezúttal több sátorban találkozhattunk papírmerítő, bútorfestő vagy kékfestő mesterekkel, mint ahogyan abból is ízelítőt nyerhettek a látogatók, hogy hogyan készül egy cserépkályha vagy egy kemence.
Az augusztus 17-20. között megrendezésre került kavalkád újdonságot is tartalmazott ebben az évben: a népviseletben érkező vendégek fotózáson vehettek részt, a legszerencsésebbek öltözékét pedig a szervezők értékes nyereményekkel is jutalmazták. Ugyancsak újdonság volt az idei ünnepen a Sajtudvar, ahol a legnevesebb hazai sajtkészítő mesterek mutatták be a nagyközönségnek, hogyan készülnek az ízletes finomságok, amelyek akár önmagukban, akár egy finom bor mellett megállják helyüket. Nagy népszerűségnek örvendett Ica, a tehén is, igaz, a vidéktől már teljesen elszokott városi közönség egy része némi fanyalgással fogadta az állat természetes szagát, olyan is akadt, aki kijelentette, ehhez a tejhez nincs bizalma.
Szerencsére a többség érdeklődéssel, nyitottan fogadta a "sztárvendéget", és lássuk be: a sajtot is előszeretettel fogyasztjuk, csak olyankor ritkán gondolunk az eredetére. Ha pedig már az előbb a bort említettük, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a szőlőből készült nedű "jelenléte" a visszatérő látogatók számára nem volt meglepetés, hosszú ideje rendszeres eleme a Mesterségek Ünnepének a borfesztivál, és nemcsak folyékony állapotban, de akár lekvárként is hozzájuthattunk a szőlő levéhez.
A fafaragók, kovácsok, vésők, szövők nézelődése közepette a gasztronómiának is jutott bőven szerep, ki-ki megtalálhatta az ízléséhez leginkább illő finomságot, ahol természetesen szintén a hazai hagyományokon volt a hangsúly, a szlovén finomságok mellett, ők voltak ugyanis az idei fesztivál díszvendégei, bemutatva hazájuk hagyományait.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 6:01 AI-botokkal manipulálták a felhasználókat - botrány a Zürichi Egyetem titkos Reddit-kísérlete körül
- 22:50 Catalin Predoiu belügyminiszter lett az ügyvivő miniszterelnök Romániában
- 20:49 San Diego partjainál többen meghaltak egy hajótörésben
- 18:48 Bejelentette lemondását Marcel Ciolacu román miniszterelnök
- 16:39 Nicusor Dan: nem a pártoknak, hanem a társadalomnak kell irányt választani Románia számára
- 14:46 CETIN Hungary - Energiahatékony távközlés MI-vezérelt hálózatokkal
- 12:44 Hét embert ítéltek el a párizsi olimpia LGBTQ-témájú nyitóünnepségével kapcsolatban
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06