"A hazájában jogaiktól megfosztottak hangját halla

Idén kínai íróé a német könyvszakma békedíja

Liao Ji-vu (Liao Yiwu) kínai írónak, a kínai kormány bírálójának ítélték oda az idén az egyik legrangosabb német irodalmi elismerést, a Német Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülésének Békedíját.

2012.06.21 22:40MTI

A díjat hagyományosan az októberi Frankfurti Könyvvásáron adják át. Korábban olyan neves írók részesültek az elismerésben, mint Orhan Pamuk, Mario Varga Llosa, Jorge Semprun, valamint Magyarországról Konrád György és Esterházy Péter.

A német könyvszakma csúcsszerve 1950 óta adományoz díjat olyan német vagy külföldi személynek, aki mindenekelőtt az irodalomban, a művészetben és a tudományban kiemelkedő érdemeket szerzett a béke és a párbeszéd eszméjének érvényre juttatásában. A kitüntetés 25 ezer eurós jutalommal jár.

Az egyesülés közleménye szerint Liao "elszántan tiltakozik a politikai elnyomás ellen, és a hazájában jogaiktól megfosztottak hangját hallatja, amely messze elhallatszik."

Liao Ji-vut a kínai társadalom peremén élőkkel készített interjúi tették világhíressé, ezeket 2001-ben A halottsétáltató - Igaz történetek: Kína alulnézetből címmel jelentette meg Tajvanon. A 27 történetet tartalmazó könyvben többek közt egy sírrablóval, egy leprással, egy zeneszerzővel, egy embercsempésszel, egy egykori kormányzati hivatalnokkal, egy politikai elítélttel és egy fizetett siratóasszonnyal folytatott beszélgetéseit rögzíti, egyedi képet festve a kínai társadalom egyszerű embereinek életéről.

Az író nem a modern társadalom tipikus képviselőit, hanem elsősorban olyanokat szólaltat meg, akik nem profitáltak a kínai gazdasági növekedésből. A könyvet a Kínai Kommunista Párt illegálisnak nyilvánította és betiltotta. Liao Ji-vu ezt követően - ritka kivételektől eltekintve - nem utazhatott külföldi irodalmi fesztiválokra. 2010 tavaszán nyilatkozat aláírására kényszerítették, amelyben megígérte, hogy a jövőben nem publikál külföldön.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.