Művészi virágkompozíciókat láthat!

Újra - Nőszirom kiállítás a Fővárosi Állatkertben

Negyedik alkalommal rendezik meg az Állatkertben a Magyarországi Nőszirom Kiállítást. A nőszirmok - vagy más néven íriszek - immár hagyományos bemutatójára május 17-én és 18-án kerül sor, az Íriszkedvelők Magyarországi Egyesületével közös szervezésben.

2008.05.14 18:36ma.hu

A Fővárosi Állat- és növénykert és az Íriszkedvelők Magyarországi Egyesülete idén is megrendezi a Magyarországi Nőszirom Kiállítást, amelyre ebben az évben május 17-én és 18-án kerül sor.

A színpompás, látványos virágbemutatónak a Pálmaház mögötti Lepkekert ad otthont. A kiállítás két napján a növény keresztnevűek (pl. Hanga, Ibolya, Írisz, Jácint, Pálma, Rózsa, Virág stb.) díjmentesen léphetnek be az Állatkertbe.

A bemutató célja a magyar kertkultúra fejlesztése és népszerűsítése, a népes és igen változatos nőszirom növénynemzetség megismertetése, illetve a nőszirmok által nyújtott kertészeti és esztétikai lehetőségek bemutatása.

A különböző kertészeti nősziromfajták bemutatója mellett a közönség látványos virágkompozíciókat is láthat.

Ezeket a Varga Márton Kertészeti Szakképző Iskola tanárai és diákjai készítik. A művészi kompozíciók fő témájává az idei évben az életutat választották, így az egyes kompozíciókat az élet jeles állomásai ihletik.

A nőszirmok - másik nevükön íriszek - 200-300 faja az északi félteke mérsékelt égövi területein honos. Több faj Magyarországon is előfordul vadon. Ilyen például a törpe nőszirom (Iris pumila), a homoki nőszirom (Iris arenaria), a fátyolos nőszirom (Iris spuria) és a szibériai nőszirom (Iris sibirica) is.

A mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) kivételével valamennyi hazai faj védett. A kertészeti változatok legtöbbször a szakállas nőszirom (Iris barbata) változatai, a főbb nemesítési központok az Egyesült Államok, Franciaország, valamint Ausztrália.

A magyar nősziromnak (Iris aphylla subsp. hungarica) legalábbis a képét legtöbbünk naponta a zsebében hordja: ez a növény díszíti ugyanis a 20 forintos érmét.

Mit jelent az „írisz”?

Az írisz szó a magyar nyelvben többféle jelentéssel is bír: ez a nőszirom másik, latin eredetű neve, és egy ritka, ámde nagyon szép női keresztnév is egyben. Írisznek szokás nevezni a szem szivárványhártyát is, az operatőrök pedig a kameraobjektív rekesznyílását hívják így.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.