Caetano Veloso és David Byrne albuma

Világzene és alternatív pop egy csomagban

Közös koncert CD-t jelentetett meg a világzene és az alternatív pop két meghatározó művésze: a lemez a brazil Caetano Veloso és az amerikai David Byrne New York-i, a Carnegie Hall-ban tartott emlékezetes estjét dokumentálja.

2012.03.25 13:54MTI

A 2004-es koncert idei megjelentetését a Nonesuch Records-nál talán az is befolyásolta, hogy Veloso augusztusban tölti be 70-ik életévét, David Byrne, az izgalmas zenéjével a hetvenes évek második felének New York City-jét lázba hozó Talking Heads egykori frontembere pedig 60 lesz májusban. A két teljesen eltérő kulturális és zenei hátterű művész már korábban dolgozott együtt néhányszor, ám ez az első közös albumuk.

New York-i estjük úgy jött létre, hogy Caetano Veloso, az 1960-as években elhíresült brazíliai zenei mozgalom, a politikára is hatást gyakorolt Tropicalia egyik atyja 2004 elején felkérést kapott a Carnegie Hall-tól egy koncertsorozat megszervezésére. Ő volt az első nem klasszikus zenész, aki a Perspective series kurátora lehetett. Ezen sorozat része volt Veloso és Byrne közös fellépése a legrangosabb amerikai koncertteremben, a 2800 személyes Isaac Stern Auditoriumban.

Veloso a világzene, ezen belül is a brazil zene élő legendája, eddig 33 stúdióalbumot és 17 koncertlemezt készített, utóbbit olyan közreműködőkkel, mint például az Os Mutantes és Gilberto Gil. A több mint három évtizede szólóban (is) dolgozó Byrne ugyan elsősorban pop-rock előadóként ismert, de gyakran kalandozik a világzene területén: a Brian Enóval közösen készített 1981-es albuma, a My Life in the Bush of Ghosts a műfaj egyik alapköve. Mindketten dalszerzők, írók, filmzenéket készítenek és a vizuális művészetekben is kipróbálták magukat. Byrne szenvedélye a brazil zene iránt nagyon sokat segített abban, hogy Veloso munkásságát megismertesse a fiatal pophallgatósággal.

A Live At Carnegie Hall című akusztikus lemez első részében Veloso játszik (gitározik és énekel) saját kompozícióiból Jaques Morelenbaum csellós és Mauro Refosco ütős kíséretében. Persze ők is brazilok, Refosco tagja volt David Byrne zenekarának, amikor az énekes-gitáros 2009-ben a Millenáris Teátrumban adott nagyszerű koncertet.

Caetano Veloso dalaiból a Manhata jelenti az átkötést Byrne blokkjához: az amerikai szerint részben ez a szerzemény inspirálta őt a The Revolution című szám megírására - természetesen ez jön a Manhata után. Ezt követően a Talking Heads klasszikusai - And She Was, Life During Wartime, Road to Nowhere - következnek, valamint David Byrne szólódarabjaiból néhány. A művészek egymás iránti óriási tisztelete mellett az előadás intimitása, visszafogottsága, illetve a Carnegie Hall atmoszférája és akusztikája is érződik a CD hallgatásakor. A remek műsor befejezése Veloso Terrája és Byrne Heaven-je.

A két művész 2004-es közös koncertjét megörökítő albumát a Nonesuch Records adta ki, Magyarországon a Magneoton forgalmazza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.