Samira

A terroristanő és az idióták beköltöznek a színházba

Egy terroristanő gondolkodásmódját jeleníti meg a Szamira (Samira) című izraeli monodráma, amelyet a népszerű izraeli színésznő, Anat Barzilaj (Anat Barzilay) mutat be szombaton a VI. Monodráma Fesztiválon a Pinceszínházban.

2012.03.23 14:27MTI

A Szamira című darab egy hatvanperces rendőrségi kihallgatást mutat be, amelyből kiderül, mi vitte rá a vallásos, törvénytisztelő, az ötvenes éveiben járó Szamirát, hogy megpróbálja felrobbantani magát egy emberekkel teli kávéházban.

A szerző maga a színésznő, aki komoly kutatómunkát végzett és interjúkat készített volt Moszad-ügynökökkel és a titkosszolgálat szakértőivel. Anat Barzilaj sok izraeli lányhoz hasonlóan szolgált az izraeli hadseregben is. Nőként és anyaként dolgozta fel a palesztin öngyilkos merénylőnő témáját, a darabot Elinor Agam Ben-David rendezte, aki korábban dzsesszzenét tanult Párizsban, és Tel-Avivban végezte el a rendező szakot.

Az ország több színházában dolgozik és tanít. A Jeppe című lengyel darabot, a Lars von Trier Idióták című forgatókönyvén alapuló monodrámát Marcin Zarzeczny színművész adja elő Ewa Kaleta rendezésében. Ewa Kaleta Marcin Zarzeczny-vel és Krystian Lupa asszisztenssel tavaly alapította meg a Chance Társulatot Varsóban.

A monodrámát török, cseh, albán és lengyel fesztiválokon is bemutatták. A VI. Monodráma Fesztiválra sok vendégprodukciót hívtak meg: a magyaron kívül lengyel, német, japán és izraeli előadókat láthat a közönség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.