Szörnyeteg Lajos és a Bégető család

Animációs filmek gyártását támogatta a Médiatanács

Nagy múltú, magyar sikereket felsorakoztató műfaj éledhet újjá hamarosan a köztelevíziók képernyőjén. A Médiatanács összesen közel 100 millió forint pályázati támogatásban részesítette az animációs műfaj legjobb alkotóit.

2012.03.19 16:09ma.hu

A nézők hamarosan újra láthatják a képernyőn Lázár Ervin mesehőseit; megismerkedhetnek a Bégető család mindennapjaival; és sajátos szemszögből, gyermekrajzok segítségével élhetik át a vörösiszap katasztrófa eseményeit is.

A Médiatanács még 2011 novemberében hirdette meg az animációs filmek gyártását támogató pályázatát. A kiemelkedő érdeklődés és a színvonalas filmtervek miatt az eredetileg tervezett keretet a testület csaknem 10 százalékkal növelte, így összesen 97,5 millió forintos összeg állt az alkotók rendelkezésére.

A testület kilenc animációs filmtervet és alkotóikat részesítette támogatásban. A bírálatban a közszolgálati televíziók képviselője is részt vett, a csatornák ezen felül vállalják, hogy a támogatott filmeket műsorra is tűzik, így az elkészült alkotásokat valóban mindenki láthatja.

A pályázati támogatásban részesített alkotások között egyaránt találhatunk klasszikusokat és a közelmúlt eseményeit feldolgozó történeteket. Ki ne ismerné például Lázár Ervin meséjének kedves szereplőit? A Négyszögletű Kerek Erdő hősei ezúttal szó szerint nagy fába vágják fejszéjüket. Mikkamakka, mint brigádvezető és faügyi szakértő, Szörnyeteg Lajos, a legjobb szívű behemót, a szűkszavú Dömdödöm és a többiek, favágás közben is vitáznak, különféle kalandokba keverednek és már megint Dömdödöm kerül az események középpontjába – a bajba.

A szófukar hőst egy mákszemnyi picike lány menti meg.

A rajzfilmet a több mint 40 éves múltra visszatekintő, Kecskemétfilm készíti Horváth Mária rendezésében. A Maminti, a kicsi zöld tündér c. animációs filmet a Duna televízió vetíti először.

Érdekes szemszögből ábrázolva, az animáció műfaji elemit felhasználva kerül a Duna Televízió képernyőjére a kolontári vörösiszap katasztrófa megrázó története. A Magyar Alumínium Zrt. ajkai timföldgyárának zagytárazója 2010. október 4-én szakadt át.

Ezután rövid idő alatt közel egymillió köbméter, maró hatású vörös iszap zúdult a Torna-patak völgyére, és az ott fekvő Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településekre. Hogyan látták, és hogyan élték át a tragédiát a legkisebbek, a legvédtelenebbek, a gyerekek? Erre keresi a választ Szoboszlay Péter animációs filmje, melynek „helyszíne” a gyerekek készíttette terepasztal, ahol saját rajzaikkal, gyurmafiguráikkal elevenítik meg a katasztrófa eseményeit.

A Médiatanács által megítélt támogatásból indulhat el Goda Krisztina és Udvardi Jenő Berti, a rózsaszín barika kalandjai című rajzfilmjének forgatása is. A Bégető család birkái humoros történeteken keresztül tanítják a gyerekeket önálló gondolkodásra. Bertivel a Magyar Televízió képernyőjén találkozhatnak majd a gyerekek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.