Kiállítás nyílt Washingtonban

Művészet-e a videojáték?

Művészet-e a videojáték? A washingtoni American Art Museumban megnyílt, a játékok és az azokat előállító művészek kreativitását dicsérő kiállítás szervezői szerint a válasz igen.

2012.03.19 11:45MTI

"A videojátékok művészete" című kiállítás e rajzos, interaktív és egyre bonyolultabb történetekkel gazdagított szabadidős tevékenység 40 éves történelmét mutatja be.
   
"Nem ez az első videojátékos kiállítás, de kétségkívül ez az első, amely mint a művészet egyik formáját mutatja be. Nem a videojátékon belüli művészettel foglalkozik, hanem a videojátékkal mint művészeti ággal" – mondta Chris Melissinos, a kiállítás kurátora, aki New York-i gyermekkora óta szerelmese a műfajnak.
   
A kiállítás húsz különböző számítógépes rendszerhez készített 80 videojátékot mutat be, a hetvenes évek Atari VCS-étől napjaink PlayStation 3-áig. Öt játék – a Pac-Man, a Super Mario Brothers, a Majmok szigetének titka, a Myst és a Flower eredeti joystickes képernyőn futnak. A látogatók kipróbálhatják a játékokat, a képeket a falra vetítik.
   
A régóta elfeledett konzolok, mint a Donkex Kongot bemutató ColecoVision, vagy Commodore 64 a Mutáns tevék támadásával (Attack of the Mutant Camels) plexiüveg alatt láthatók, mint egy letűnt korszak értékes romjai.
   
A múzeum honlapján látható videók az ágazat ismert szakembereivel készült interjúkat tartalmaznak.
   
Jenova Chan elmondta, hogy a kaliforniai táj ihlette a Flower című játék elkészítésére, amelyben a játékos Van Gogh festményeire emlékeztető tájak felett repül el és virágokat kell gyűjtenie. "Sanghajban nőttem fel, sosem láttam dombokat. Amikor Kaliforniába érkeztem, tanyákat, malmokat láttam, meg akartam mutatni mindent, ami megragadott".
   
" A játék nem csak annyiból áll, hogy embereket ugráltatunk egyik pontról a másikra" – mondta egy másik videofelvételen Jennifer MacLean. A játéktervezők javarésze 35 év feletti nő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.