Elárverezik az utolsó, magánkézen lévő példányt

Kalapács alatt Munch Sikolya

Szenzációnak számító tételt szerepeltet egyik tavaszi árverésén a Sotheby's aukciósház: eladásra kínálja Edvard Munch Sikoly című képének utolsó még magánkézen lévő példányát.

2012.02.21 15:15MTI

A festmény május 2-án, az impresszionista alkotásokból és a modern művészet remekeiből tartott aukción kerül kalapács alá - adta hírül kedden a Sotheby's.
   
Az 1895-ből származó festmény négy kompozícióban készült el, a szóban forgó az utolsó, amely még magángyűjtő kezén van. Az aukciósház impresszionista és modern művészettel foglalkozó részlegének feje, Simon Shaw szerint a leütési ár meghaladhatja a 80 millió dollárt.
   
Az eladó Petter Olsen norvég üzletember, akinek apja, Thomas barátja, szomszédja és támogatója volt a festőnek.
   
Petter Olsen úgy fogalmazott, hogy az eladásból befolyó összeget múzeum, művészeti központ és szálloda alapítására fordítja a norvégiai Hvitstenben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.